Dalende WW in Groningen: steeds meer moeilijk vervulbare vacatures

GRONINGEN - Het aantal WW-uitkeringen in Groningen neemt in juni opnieuw fors af. De aanhoudende daling van de WW zorgt op steeds meer plekken voor moeilijk vervulbare vacatures. Werkgevers zoeken naar manieren om vacatures toch vervuld te krijgen en kiezen daarbij vaker voor scholing van werkzoekenden.

Eind juni telde Groningen 9.945 WW-uitkeringen. Dat is 3,3% van de beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in juni af met 669 uitkeringen (-6,3%). In juni daalde de WW vooral in uitzendbureaus, zakelijke diensten, bouw en industrie. Ook de WW in seizoensgevoelige sectoren als landbouw en horeca nam fors af. Ten opzichte van een jaar geleden verstrekte UWV in Groningen 27,2% (3.725) minder WW-uitkeringen.

Oplopende personeelstekorten

Aanhoudende economische groei en daling van de WW zorgen voor meer openstaande vacatures. Eind eerste kwartaal 2018 stonden in Groningen 4.700 vacatures open, 21% meer dan een jaar geleden. In steeds meer sectoren en beroepen zijn vacatures moeilijk vervulbaar en leiden ze tot personeelstekorten. Waar er een paar jaar geleden vooral tekorten waren in techniek en ICT, ontstaat de krapte nu in diverse richtingen. Werkgevers in Groningen zoeken vooral vakmensen. Van kraanmachinisten, opticiens en klantcontactmedewerkers tot verzorgenden en restaurantkoks. In de techniek is er op alle niveaus een tekort aan personeel. Van glaszetter, stukadoors en monteurs tot werkvoorbereiders, projectleiders en procestechnologen. In sommige richtingen blijft de krapte beperkt tot hbo- en wo-opgeleiden. Zo zoeken werkgevers in het onderwijs docenten techniek en exacte vakken en is er in veel sectoren een tekort aan ICT’ers, zoals programmeurs en security specialisten.

Scholing als oplossingsrichting

Werkgevers zoeken naar manieren om vacatures toch vervuld te krijgen. Door intensiever te werven of de functie-eisen en arbeidsvoorwaarden aan te passen, is de oplossing soms snel gevonden. Werkgevers die gaan voor structurele oplossingen kunnen een beroep doen op nieuw talent van binnen of buiten de organisatie. Veel werkzoekenden zijn niet één-op-één geschikt voor de openstaande vacatures. Vaak is scholing noodzakelijk.

#BaanBorrel

In de horeca staan ze te springen om mensen die graag de handen uit de mouwen steken en houden van gezelligheid. Er staan op dit moment 1200 horeca vacatures in onze arbeidsmarktregio open, waarvan 60(!) bij De Drie Gezusters. Daarom heeft De Drie Gezusters samen met UWV en de gemeente Groningen een traineeship ontwikkeld. Ervaring, leeftijd en opleiding zijn niet belangrijk. Motivatie wel. Daarmee kunnen kandidaten zeker slagen voor de opleiding (drie maanden, met behoud van uitkering) tot bedieningsmedewerker niveau 3, waarmee we in september starten. Met dit traineeship willen we werkzoekenden zonder werkervaring een kans geven en werkgevers helpen met het groter wordende personeelstekort.

Op 3 en 25 augustus om 15.00 uur is er een #Baanborrel voor werkzoekenden om ze te informeren over dit nieuwe traineeship. Tijdens deze bijeenkomst krijgen kandidaten eerst een presentatie over de toekomstvisie van De Drie Gezusters. Daarna gaat Rudi Boer vertellen over zijn ervaring. Rudi komt uit de retail en is via ons in december op de ijsbaan gestart. Rudi gaat binnenkort met een horecaopleiding starten om door te groeien binnen De Drie Gezusters. Zijn succesverhaal was de aanzet voor dit traineeship. Ook krijgen werkzoekenden op de #Baanborrel de kans om te netwerken met collega’s van De Drie Gezusters en kunnen zij ervaren hoe het is om in de horeca te werken. Zo kun je zelf een goede kop cappuccino leren zetten en de techniek leren om goed met een dienblad te lopen. Daarnaast wordt er meer informatie gegeven over het traineeship. Enthousiaste bezoekers kunnen zich direct inschrijven voor een klikgesprek met hun toekomstige manager.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door hun cv per e-mail te sturen naar werkgeversservicepunt.groningen@uwv.nl, met een voorkeursdatum. Daarna ontvangt men een afspraakbevestiging met daarin een korte toelichting over de #Baanborrel.

In juni afname WW in heel Nederland

In Nederland kwam het aantal WW-uitkeringen eind juni uit op 287.945. Dat is 3,2% van de beroepsbevolking. Vorige maand waren dat er 300.940. In de afgelopen maand nam het aantal WW-uitkeringen landelijk af met 4,3% (-12.995). Alle provincies laten in juni een daling van het WW-bestand zien. De sterkste daling ten opzichte van vorige maand hebben Drenthe en Friesland.

Regionale verschillen

In alle drie de noordelijke provincies nam de WW in juni fors af. Ook de sterke afname van ruim een kwart WW-uitkeringen ten opzichte van vorig jaar deed zich overal in Noord-Nederland voor.

- UWV verstrekte eind juni in de provincie Friesland 11.412 WW-uitkeringen; 7,4% minder dan vorige maand. In Friesland was het aantal WW-uitkeringen eind juni 26,1% lager dan vorig jaar.

- Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe nam in juni af met 8,4% naar 9.000. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Drenthe sprake van een daling van 27,5%.