Hemp Design Factory op Vierdaagsefeesten Nijmegen

GRONINGEN - Tijdens de Vierdaagsefeesten Nijmegen (14-20 juli) testen twee studentes van Academie Minerva Hanzehogeschool Groningen prototypes van producten gemaakt van industriële hennep.

Studentes Michelle Lieffering en Riëtte Folkers liepen stage bij het Groninger bedrijf HempFlax en ontwikkelden hun innovatieve producten binnen de Hemp Design Factory.

Onder de naam Step on the Grass werkte Michelle de afgelopen tijd aan grasbeschermende hennepmatten, waarin gras- en bloemzaden zijn verwerkt. De matten zullen het herstel van het gras na afloop van de Vierdaagsefeesten bevorderen en zorgen ook voor bloemen waar bijen en vlinders op afkomen. Tijdens de feesten liggen de matten eerst ter bescherming over het gras en na afloop worden ze door de bodem opgenomen en bevorderen ze door de zaden het herstel en de bloei van gras en bloemen.

Step on the Grass: de grasbeschermende hennepmatten van Michelle Lieffering

Ook de modulaire, klikbare transportpallets gemaakt van hennep door Riëtte Folkers worden getest. De platen worden over gras heen gelegd om het te beschermen, en na afloop worden ze weer verwijderd. Dit geeft het gras een aanmerkelijk kortere hersteltijd, omdat het niet beschadigd is geraakt. Riëtte en Michelle gaan om de dag naar de feesten om te zien hoe hun producten eruitzien. De prototypes zijn te vinden op drie locaties in Nijmegen: het Kronenburgerpark, Valkhof en het Hunnerpark.

Het ontwerp van Riëtte Folkers voor de klikbare transportpallets

Evenementen als de Vierdaagsefeesten Nijmegen zijn bij uitstek geschikt om als proeftuin te fungeren om deze prototypes te testen, omdat de definitieve versie ook voornamelijk tijdens grootschalige evenementen gebruikt gaat worden.

De Hemp Design Factory

Industriële hennep is als grondstof geschikt voor bouwmaterialen, meubels, textiel, eten en nog veel meer. Het wordt in de provincie Groningen volop verbouwd, maar daarna verdwijnt het naar het buitenland. De Hemp Design Factory (HDF) werkt aan nieuwe toepassingen die in de noordelijke regio kunnen worden geproduceerd. Zeventien studenten en zeven medewerkers en partners hebben binnen de HDF de afgelopen tijd gewerkt aan innovatieve producten van hennep.

De Hemp Design Factory werkt nauw samen met HempFlax, een bedrijf dat industriële hennep verbouwt in Oost-Groningen. Samen met een netwerk van bedrijven en instanties werken de HDF en HempFlax aan open innovatie met als doel het maken van art- en designontwerpen op basis van hernieuwbare, regionaal verwerkte industriële hennep.