Nieuwe beluchters houden waterkwaliteit vijvers op peil

GRONINGEN - Waterschap Noorderzijlvest en gemeente Groningen hebben de eerste beluchter voor de stadsvijvers in gebruik genomen. Het apparaat houdt de waterkwaliteit in de stadsvijvers op peil en voorkomt zo vissterfte.

In 2017 is een proef met een beluchter in de zomerperiode uitgeprobeerd. Omdat de resultaten van de proef positief uitpakten, heeft de gemeente samen met waterschap Noorderzijlvest twee beluchters aangeschaft. De eerste beluchter is door wethouder Joost van Keulen van de gemeente Groningen en bestuurder Carla Alma van het waterschap Noorderzijlvest in gebruik genomen.

Minder vissterfte en algen

De beluchter is een apparaat dat water met weinig zuurstof aantrekt en mengt met zuurstof uit de lucht. Die extra zuurstof is goed voor de vissen en ander waterleven in de vijver. Ook groeien er dan minder snel algen in het water, wat de kans op blauwalg vermindert. Het apparaat zit vast en kan niet naar de kant drijven.

Langdurige warmte

Wethouder Joost van Keulen: “door langdurige warmte zoals we dat op dit moment meemaken kan de waterkwaliteit verslechteren. Hierdoor kan de waterkwaliteit omlaag gaan en dit kan vissterfte veroorzaken. Met deze oplossing neemt de waterkwaliteit toe en kunnen we vissterfte en algengroei voorkomen”. Bestuurder Carla Alma van Noorderzijlvest voegt toe: "de beluchters worden vaak kortdurend ingezet. Dan is het van belang dat de samenwerking goed is. Op die manier kunnen we de waterkwaliteit binnen ons gebied verbeteren."

Beluchters breed inzetbaar

Naar verwachting wordt de beluchter een week in de Floresvijver ingezet, afhankelijk van het bereikte zuurstofgehalte. Daarna wordt het apparaat ingezet bij een andere vijver. Als de twee beluchters niet in de stad worden gebruikt, dan kunnen ze ook elders in het beheergebied van het waterschap ingezet worden.