Hand Danny Buijs zichtbaar

GRONINGEN - Oefenduels leveren geen punten op. Ze dienen er louter toe om de beoogde speelwijze te testen. Spelintenties moeten zichtbaar worden. In de eerste echte test lukte FC Groningen dat erg goed.

Gezamenlijk fel druk zetten, zo veel mogelijk vooruit spelen, snel handelen, goed met elkaar communiceren. Belangrijke elementen van een agressieve speelwijze die dagelijks terug te zien zijn in de trainingsvormen van FC Groningen. Danny Buijs en zijn ervaren assistent Hennie Spijkerman zien er streng op toe dat de uitvoering goed is. Ballen moeten strak worden ingespeeld. Wanneer een oefening niet met volle aandacht wordt uitgevoerd, krijgen spelers dat te horen. Lik op stuk.

Dominant

Buijs en zijn collega’s willen de resultaten van de trainingsarbeid terugzien in de oefenduels. Was daar tot groot ongenoegen van Buijs tegen eersteklasser Nieuw-Buinen nauwelijks sprake van, tegen SV Meppen in Norg was dat wel het geval. De profclub uit de Derde Liga, in de voorafgaande week nog te sterk voor Heracles (2-0) en PEC Zwolle (5-2), werd bijna voortdurend onder druk gezet en kwam zelden aan voetballen toe. FC Groningen was dominant op een manier die de aangenaam verraste aanhang deed denken aan de tijd dat Buijs zelf nog in het veld stond. Maar tegen Duitsers van profniveau kun je geen moment verslappen. Toen dat in de slotfase wel een keer gebeurde, sloeg Meppen meteen toe, waardoor alle dominantie slechts magertjes in de eindscore (2-1) tot uitdrukking werd gebracht.

Schaduwteam

In Norg kregen de minder ervaren spelers een half uur speeltijd, vanavond in Blijham zal dat ongeveer een uur zijn. De vele jonkies vielen tegen Meppen niet uit de toon. Ze speelden stevig en zakelijk en verloren zich niet in tierelantijntjes. Ahmad Mendes Moreira trad met een goal en een assist het meest op de voorgrond. Hij bevestigde daarmee de goede indruk die hij in eerdere oefenpotjes achterliet. Wat opvalt aan de linksbuiten is dat hij niet talmt met voorzetten. Hij zet voor zodra de mogelijkheid zich voordoet. Dat hebben spitsen graag. Eens kijken of Mendes Moreira zijn prettige directheid behoudt, of dat hij na alle lovende kritiek meer met de bal gaat lopen.

KFC Uerdingen

FC Groningen krijgt vanavond in Blijham opnieuw een ploeg uit de Derde Liga tegenover zich: het uit de Regionalliga West gepromoveerde KFC Uerdingen. De Duitsers waren tot eind jaren negentig een gerespecteerde Bundesligaclub, maar zakten na het afhaken van de toenmalige hoofdsponsor Bayer ver weg. De club uit Krefeld speelde een paar jaar geleden zelfs op het semiprofessionele vijfde niveau, maar is nu weer terug in het echte profvoetbal. Omdat het eigen stadion Grotenburg nog niet aan de licentie-eisen voldoet, speelt Uerdingen zijn thuiswedstrijden komend seizoen in het stadion van MSV Duisburg. Ook Uerdingen is weer een uitdagende tegenstander voor FC Groningen. Bundesligaclub FSV Mainz had er in elk geval vorige week de handen aan vol en won slechts met 2-1.

Emmen vol Groningers

Drie dagen na de wedstrijd tegen Uerdingen wacht FC Groningen zaterdag in Rolde opnieuw een promovendus: FC Emmen. De Drenten leunen zwaar op de opleiding van FC Groningen. Acht selectiespelers voetbalden in de jeugd van groen-wit, zes al vanaf de pupillen. In totaal hebben elf Emmenaren ooit voor FC Groningen gespeeld: Peter van der Vlag, Daniël Camara Bos, Keziah Veendorp, Nick Bakker, Glenn Bijl, Hilal Ben Moussa, Robbert de Vos, Kasper Oldenburger, Henk Bos, Anco Jansen en Jafar Arias. FC Emmen speelt onder trainer Dick Lukkien verzorgd positiespel met veel beweging rondom de zwervende vedette Anco Jansen. Met name Glenn Bijl, Alexander Bannink en nieuweling Luciano Slagveer zorgen voor loopacties in de diepte.

Geen verstoppertje

Omdat FC Groningen en FC Emmen elkaar pas half december in competitieverband tegenkomen hoeven ze zaterdagmiddag (aftrap drie uur) geen verstoppertje te spelen. De oefenwedstrijd lijkt alleen daarom al interessanter dan die van volgende week dinsdagavond tegen De Graafschap in Winterswijk. De eredivisiewedstrijd De Graafschap-FC Groningen staat namelijk al op speelronde drie geprogrammeerd.