Demonstratie ‘dode hoek’ bij Driebond in Engelbert

ENGELBERT - Op vrijdagochtend 13 juli was het weer zover. Voor de derde keer organiseerde de Verkeerscommissie van de Belangenvereniging MEER-dorpen een “verkeersactiviteit” voor de leerlingen van de Driebondschool in Engelbert.

De activiteit staat dan altijd in het kader van het buurtverkeerslabel van Veilig Verkeer Nederland (VVN) . De eerste activiteit was het maken van de inmiddels bekende verkeersborden, die door de leerlingen gemaakt waren, de tweede activiteit was de spectaculaire remwegdemonstratie en dit jaar stond het uitleggen van de dode hoek bij grote voertuigen (vrachtauto’s, bussen e.d.) centraal.

Voor de activiteit is natuurlijk een vrachtauto nodig en die werd belangeloos ter beschikking gesteld door Kuil Banden met als chauffeur Jacob Kuil en natuurlijk ook een VVN-instructeur (Richard Baarda).

De kinderen van groep 7 en 8 kregen eerst in de school een korte uitleg wat een dode hoek is en welke gevaren er dan konden ontstaan. Groepjes van 5 tot 8 leerlingen gingen daarna naar buiten, waar op het pad naast de kerk in Engelbert de vrachtauto stond en werd ter plekke, door middel van pionnen, getoond wat de dode hoeken bij een groot voertuig zijn. De leerlingen waren erg geïnteresseerd in het onderwerp en wisten vaak met hun vragen ook een leuk en leerzaam gesprek met de instructeur te voeren.

Als klap op de vuurpijl mochten ze allemaal plaatsnemen in de cabine om vandaaruit ook zelf te ervaren wat een chauffeur wel en niet kan zien, ondanks de vele spiegels die op de vrachtauto zitten. En als je dan toch in de cabine zit, dan is de uitdaging om even te toeteren niet altijd onder controle te houden. Maar minstens net zo spannend werd het slaapgedeelte gevonden.

Terug op school werd nog even kort teruggekeken op wat de leerlingen gehoord en gezien hebben en één van de leerlingen (Nick) overhandigde aan de instructeur Richard Baarda en aan Jacob Kuil een Groninger koek als dank voor hun inzet.

De Belangenvereniging gaat voor volgend jaar een nieuwe activiteit in het kader van verkeersveiligheid bedenken.