Feestelijke concerten op carillons Academiegebouw en Martinitoren

GRONINGEN - Op de carillons van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit en de Martinitoren zijn 24 en 26 juli concerten te horen.

Deze concerten maken deel uit van de 'Week van de beiaard', georganiseerd in het kader van het 25-jarig bestaan van de Stichting Klokkenspel Groningen. Gedurende deze week wordt elke dag een concert verzorgd op één van de zeven carillons die onze provincie rijk is. Het concert op het carillon van het Academiegebouw, dat om 10.00 uur begint, wordt verzorgd door Auke de Boer die een gevarieerd repertoire ten gehore zal brengen, variërend van klassiek tot modern. Donderdag 26 juli valt Auke de Boer wederom te beluisteren. Nu vanaf de Martinitoren. Dit concert begint om 19.30 uur en is een bloemlezing van composities en componisten uit de afgelopen 100 jaar mede in het kader van het 100-jarig bestaan van de Nederlandse Klokkenspel Vereniging..

Auke de Boer is in 1954 in Drachten geboren. Hij studeerde orgel bij Jan Jongepier, koordirectie kerkmuziek en schoolmuziek. Daarna studeerde hij beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort bij Bernard Winsemius. Als docent is hij verbonden aan de c.s.g. Liudger te Drachten. Daarnaast is hij organist aan de Grote Kerk (Martinuskerk) te Dokkum en geeft hij cursussen Kerkmuziek. Verder is hij stadsbeiaardier in Dokkum en Groningen en als beiaardier in dienst van de Rijksuniversiteit van Groningen.

Provinciaal cultureel erfgoed

Naast de concerten in Groningen wordt er in de 'Week van de beiaard' elke dag een ander carillon bespeeld in de provincie. Het spits wordt maandag 23 juli om 19.00 uur afgebeten door Paul Maassen op de beiaard van de Grote Kerk in Veendam. Hij wordt voor deze gelegenheid begeleid door Hans Vermunt op synthesizer. Levina Pors valt woensdag (13.00 uur) te beluisteren op de beiaard van het Klokkengieterijmuseum Heiligerlee, Adolph Rots bedient vrijdag (15.00 uur) het klavier van de beiaard in de toren van de Marktpleinkerk in Winschoten en zaterdag (15.00 uur) dat van de Nicolaïkerk in Appingedam. De week wordt op zondag 29 juli (16.00 uur) afgesloten met een concert van Luc Rombouts op de beiaard van de Hippolytustoren in Middelstum.

De zeven carillons vormen, tezamen met 25 automatische klokkenspellen en 400 luidklokken een belangrijk deel van onze provinciaal cultureel erfgoed. Om dit erfgoed te behouden, te herstellen, waar mogelijk uit te breiden en het gebruik ervan te bevorderen, is 25 jaar geleden de Stichting Klokkenspel Groningen (SKG) opgericht. Om het jubileumjaar te vieren - en om het belang van dit erfgoed te onderstrepen - organiseerde de stichting eerder dit jaar al een luidklokkenestafette door de provincie. In september staat nog een afsluitend seminar op het programma.