Groningen in een kijkdoos

GRONINGEN - Met een 3D-bril op een rondleiding krijgen door het Groningen van 100 jaar geleden? En daarna je eigen kijkdoos van de stad in 3D knutselen? Op woensdagmiddag 25 juli organiseert het Noordelijk Scheepvaartmuseum een vakantieactiviteit voor kinderen van 6-12 jaar.

De activiteit start om 13.00 en 15.00 uur. Om 14.00 uur is er ook een poppenkastvoorstelling door Bram de Munck, leuk voor jonge en oud, te zien en wordt de poppenkast van zijn vader overgedragen aan het museum.

Bij deze vakantieactiviteit gaan kinderen van 6 tot 12 jaar als echte bouwers aan de slag. In de educatieruimte maken ze een heuse kijkdoos in 3D van de stad van vroeger, van onder andere lege schoenendozen, bouwplaten en mooie plaatjes. Voordat de kinderen zelf aan de slag gaan, krijgen ze een rondleiding door de tentoonstelling. Met een 3D-bril op verwonderen ze zich over het Groningen van 100 jaar geleden en ontdekken ze wat er allemaal anders was in de stad van toen. Aan het eind van de middag neem je je kijkdoos uiteraard mee naar huis!

Groningen in 3D

De kinderactiviteit is in het kader van de tentoonstelling ‘Groningen in 3D – De stad in stereofoto’s 1868-1940’. Een selectie van ruim zestig stereofoto’s uit de unieke collectie van de Groninger Archieven is nu in anaglyph te bewonderen. Zijn het foto’s? Is het kunst? Het is bovenal fascinerend! Met een speciale 3D-bril op, sta je oog in oog met Stadjers van meer dan 100 jaar geleden. Dichterbij het verleden kun je niet komen! In de tentoonstelling, nog t/m 21 oktober te bewonderen, kan het publiek de stad van 1868-1940 voor het eerst in 3D ervaren.

Poppenkast & domme agent

“Uw kinderfeest slaag vast, waar de Munck speelt met de poppenkast.” Dat staat op het visitekaartje van Koos de Munck, Groninger meubelmaker maar bovenal poppenkastspeler. De zoons van de Munck schenken de handgemaakte poppenkast van hun vader om 14.00 uur aan het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Bram, een van de zoons, speelt daarbij een authentieke voorstelling van zijn vader. Koos de Munck (1909-2000)ontdekte het poppenspelen op zijn 19e toen hij op de Meikermis in de stad een poppenspeler aan het werk zag. Hij wist het meteen: ‘Dit wil ik!’ De Munck speelde voornamelijk Jan Klaassen en Katrijn. De domme agent was zijn favoriete rol, hierin kon hij zich goed uitleven. De kinderactiviteit vindt plaats op woensdag 25 juli om 13.00 en 15.00 uur. Voor kinderen is de activiteit gratis toegankelijk, begeleiders betalen het normale tarief. Later in de zomervakantie vindt de activiteit nog twee keer plaats, op 22 en 29 augustus.