Oliver’s job bij Noordelijk Scheepvaartmuseum

GRONINGEN - Het Noordelijk Scheepvaartmuseum had onlangs een nieuwe medewerker voor één dag. De 9-jarige Oliver had gereageerd op een niet-bestaande vacature. Zijn functie voor de dag? Assistant Director to the Department of Treasure Hunting!

Eerder dit jaar vierde de half Braziliaanse en half Engelse Oliver zijn negende verjaardag in het museum. Vol enthousiasme vertelde hij over zijn eerdere bezoeken. Als het museum nog hulp nodig had, mochten ze hem altijd bellen. Werk genoeg, dus werd Oliver uitgenodigd om zijn klas van de International Primary School GSV een rondleiding door het museum te geven. Na enige voorbereiding van Oliver zelf, was het woensdag zover.

Dik is rijk

Hij blijft staan bij het schilderij van de Lybische Sybille, een vrouw uit de klassieke oudheid die gevraagd en ongevraagd de toekomst voorspelde. “Overal waar je staat, kijkt ze je aan!” Oliver laat zien dat er sporen van zeven eeuwen bouwen, bewonen en verbouwen te zien zijn op de muur van het Canterhuis. Hij loopt door naar de volgende zaal waar zijn klasgenoten kennismaken met “the fat admiral”. Deze dikke admiraal is Enno Doedes Star, de enige Groninger zeeheld. Vroeger betekende dik zijn dat je rijk was, legt Oliver uit.

De klas met vijftien kinderen van over de hele wereld rende vol enthousiasme door het museum. Ze deden een wedstrijdje schepen trekken op de zolder en sloten de ochtend af met een speurtocht door het museum. Op zoek naar de schatkist! Oliver zelf zit ook de komende tijd niet stil; na dit avontuur in het museum gaat hij in de zomervakantie op science camp in Engeland.