‘Groen’ Q-buzz troeft concurrentie af voor busvervoer Groningen en Drenthe

GRONINGEN - Busreizigers in de provincies Groningen en Drenthe worden de komende tien jaar vervoerd door Qbuzz. Met een zeer duurzaam plan van de genoemde vervoersorganisatie troefde die zijn twee concurrenten af. Dat is de uitkomst van de concessie GD2020 van deze week.

Op drie thema’s is het met de winnende offerte mogelijk een sterke doorgroei van kwaliteit te realiseren in het busvervoer in de provincies Groningen en Drenthe, meent Fleur Gräper-Koolwijk, voorzitter van het OV-bureau Groningen Drenthe. “Het gaat om kwaliteit voor de reiziger die meer en meer ontzorgd wordt, duurzaamheid in bijvoorbeeld de vorm van CO₂-reductie, en innovatie door inzet van geavanceerde technieken die onder meer informatie opleveren voor verbetering van de uitvoering en de reisbeleving.” Zo is het straks mogelijk om kaartjes online te boeken. Met het scannen van een (digitale) barcode krijgt de reiziger toegang tot de bus.

Schoner en stiller

De verduurzaming van het busvervoer neemt bij de start van de concessie in december 2019 een grote sprong vooruit. Met nieuwe, elektrische bussen en het gebruik van alternatieve brandstof wordt ruim 90% minder CO₂ uitgestoten dan in de huidige concessie. “Inzet van elektrische bussen op stadslijnen bevordert de leefbaarheid van de stad, ze zijn schoner en stiller. Ook op streeklijnen wordt het vervoer op grote schaal elektrisch”, aldus de Groninger wethouder Paul de Rook. Daar waar dat niet haalbaar is, gebruikt Qbuzz HVO. HVO staat voor Hydrotreated Vegetable Oil en is een variant van biodiesel.