Echte test FC Groningen

GRONINGEN - Danny Buijs is een trainer die zijn waardering en teleurstelling niet onder stoelen of banken steekt. Wanneer de oud-speler tevreden is laat hij dat merken en als hem iets niet bevalt evenzeer. Tijdens de eerste helft van en na Nieuw-Buinen-FC Groningen was Buijs vorige week niet ‘amused’ en gaf hij zijn spelersgroep lik op stuk. De doelpuntloze eerste helft met louter spelers met eredivisie-ervaring vond hij onacceptabel. Drie dagen later toonde Buijs zich wel tevreden over de 16-0 pandoering van tweedeklasser ‘t Fean.

Verdediging staat

Ofschoon de tegenstand in twee van de drie oefenpotjes minimaal was, kunnen er al wel een paar conclusies worden getrokken. Een groot deel van het elftal staat vast. Sergio Padt blijft uiteraard eerste keeper en ook de samenstelling van de achterhoede is een eenvoudige invuloefening. Rechtsback Deyovaisio Zeefuik, het centrale duo Mike te Wierik en Samir Memisevic en de herstelde Django Warmerdam vormen straks de verdediging.

Buijs heeft slechts twee alternatieven voor de achterhoede: de pas 19-jarige Lars Kramer en Amir Absalem. Kramer kan slechts bogen op acht invalminuten in het eerste elftal, terwijl Absalem ook nog allerminst een ervaren eredivisiekracht kan worden genoemd. Niet voor niets probeert de club nog ten minste één verdediger aan de selectie toe te voegen.

Krapte in opleiding

Eén of twee verdedigers extra bij het eerste elftal zou ook FC Groningen onder 23 én 19 ten goede komen, want het beloftenteam zit ook al krap in de verdedigers. Trainer Alfons Arts en zijn assistent Gerard Wiekens hebben er welgeteld vijf: de ‘oudgedienden’ Tim Riksman (20), Marijn Ploem (20) en Antonio Manolache (18) plus de nieuwelingen Luuk Wouters (19, afkomstig van Willem II onder 19) en Kellian van der Kaap (19, Harkemase Boys). Daarnaast kan Arts tijdens de voorbereiding nog beschikken over twee verdedigers van de A-jeugd: rechtsback Tapmahoe Sopacua (18) en linkspoot Luka Prljic (17). Komen er geen verdedigers bij, is de kans groot dat Marcel van Buuren, trainer van FC Groningen onder 19, zijn beide verdedigers vaker kwijt dan rijk is.

Voor het defensieve/controlerende middenveld heeft Buijs keus genoeg, al zijn de gegadigden overwegend jong en onervaren. Tom van de Looi (19) en vormgever Ajdin Hrustic (21) vormden in de slotfase van afgelopen seizoen een sterk complementair duo tussen verdediging en aanval. Ludovit Reis (18) en routinier Ruben Jenssen (29) kunnen ook op hun posities uit de voeten. En inmiddels dient ook Gerald Postma (20) zich aan als serieuze kandidaat. In zware (uit)wedstrijden zou Buijs ook voor drie van de vijf kunnen kiezen.

Compositie belangrijk

In de meeste wedstrijden zal Buijs vier aanvallend ingesteld spelers opstellen. Mits fit lijken Ritsu Doan, Mimoun Mahi en nieuweling Mateo Cassierra zeker van een basisplaats. Voor de vierde plek gaat het in eerste instantie tussen Tom van Weert, Uriël Antuna en Jesper Drost. Maar vergeet ook belofte Michael Breij en nieuweling Ahmad Mendes Moreira niet. Zij maken een goede, gedreven indruk. Buijs speelde in de eerste twee oefenduels met het spitsenkoppel Van Weert-Cassierra in een soort 4-2-2-2. Tegen tweedeklasser ‘t Fean koos hij voor een aanvallende middenvelder (Drost of Breij) achter één zogenaamde diepe spits (Van Weert of Cassierra). Dat zag er beter uit. Het zou interessant zijn om te zien of Cassierra ook als aanvallende middenvelder dan wel schaduwspits achter clubtopscorer Van Weert kan spelen. De Colombiaan heeft er de techniek en het overzicht voor.

SV Meppen in Norg

FC Groningen oefent vrijdagavond in Norg tegen SV Meppen. De Duitsers spelen in de Derde Liga en versloegen zondag Heracles Almelo met 2-0. Gisteravond oefenden ze tegen PEC Zwolle. De Derde Liga begint al over twee weken, SV Meppen is daarom conditioneel mogelijk al wat verder. Vorig jaar had FC Groningen de handen vol aan SV Rödinghausen, middenmoter in de Regionalliga West. Het werd 3-3 in Duitsland. Kortom, FC Groningen wacht vrijdag een echte test. De aftrap is om half zeven.