Grand Départ van Grote Markt voor Goed doel

GRONINGEN - Vanaf de Grote Markt wordt op dinsdag 10 juli een startschot gegeven voor een drieweekse fietstocht van ruim 2200 kilometer.

Een heus Grand Départ. Beleidsmakers in Groningen dromen er al jaren van. Er vertrekt echter geen peloton professionele wielrenners, maar zes studenten die namens de stichting ‘Heart to Handle’ van Groningen naar Helsinki fietsen voor het goede doel. Zij zetten zich in voor het UMCG Hartfonds en daarmee voor hart – en vaatonderzoek in het UMCG. Met deze uit de kluiten gewassen fietsonderneming wil de stichting minimaal 25.000 euro ophalen.

De stichting Heart to Handle werd in 2014 opgericht door Daphne Koolen, twee jaar nadat haar vader plotseling was overleden aan een hartstilstand. Inmiddels heeft haar jongste zus, Julie, het stokje overgenomen. Zij kozen er voor om hun verdriet om te zetten in iets positiefs. Met het zoeken van sponsoren, maar bijvoorbeeld ook door het organiseren van verschillende (sport)evenementen hebben de studenten al vele duizenden euro’s bij elkaar gebracht.

Dit jaar fietst Heart to Handle specifiek voor het onderzoek van prof. Dr. Pim van der Harst. Zijn onderzoek richt zich op signaalstoffen in het bloed die kunnen helpen bij het bepalen hoeveel risico iemand loopt op bijvoorbeeld een hartinfarct. In combinatie met scans kan dit een belangrijke stap zijn in het eerder opsporen van hartziekten. Afgelopen mei stapte professor van der Harst samen met enkele onderzoekers zelf al op de spinfiets in het UMCG om aandacht te vragen voor Heart to Handle.

De studenten vertrekken in de ochtend. Om 10.30 uur zal het startschot klinken. Supporters en geïnteresseerden krijgen de kans om een stuk mee te fietsen richting Haren of zelfs Winschoten. In Winschoten zal tegen betaling van vijf euro, uiteraard ook voor het goede doel, een lunch klaarstaan. Vervolgens leggen de wielrenners ruim honderd kilometer per dag af om op 4 augustus aan te komen op het Senatorsplein in Helsinki. Een bijdrage leveren kan nog altijd via de site van Heart to Handle!