Jos Jansen op de Haar column In Stad: Kiev en Kijk in ‘t Jat

Reislustige Stadjers kunnen op dit moment in het Mikhail Bulgakov Museum in Kiev (Oekraïne) het werk bekijken van Dolf Verlinden uit Groningen. Vijf kunstenaars, onder wie Dolf, zijn door de organisatie KNO (Kyiv Non Objective) uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan de tentoonstelling ‘Reductive Icons’. Later dit jaar verschijnt een boek over het recente werk van Verlinden. Via crowdfunding is inmiddels 11.000 euro verzameld. Er was 10.000 euro nodig om de uitgave van het boek mogelijk te maken. Een eerder artikel in deze rubriek heeft ook een steentje bijgedragen. Naast de Kunstraad Groningen heeft ook het Mondriaanfonds zich achter het project geschaard. Verlinden: “Erkenning en vertrouwen van een grote groep particulieren, dat sterkt in de overtuiging het juiste pad te volgen.” Iets dichter bij huis, bij Fotogalerie Lichtzone aan de Oude Kijk in ‘t Jatstraat 36, opende zondag de fototentoonstelling De Finalisten.

De bekende Nederlandse popfotograaf William Rutten speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming. Rutten is jurylid bij ‘Het Perfecte Plaatje’ op RTL4, een door Tijl Beckand gepresenteerde afvalrace waarin bekende Nederlanders hun fotografeerkunsten tonen. De Facebookpagina van William Rutten wordt gevolgd door een groot aantal amateur- en professionele fotografen. Eens per jaar organiseert William Rutten voor zijn volgers een portretwedstrijd waar dit jaar meer dan 10.000 foto’s voor werden ingezonden. Uit deze inzendingen koos een professionele jury 25 foto’s die doorgingen naar de finale. Deze topselectie (waar onder de foto van Jan Kruize uit Groningen) is tot en met 26 augustus te zien in Fotogalerie Lichtzone.

Bij de opening in de opgeknapte galerie was ook Rein Scholte aanwezig. Later dit jaar exposeert Rein landschappen en portretten in Lichtzone. Tot en met 8 juli zijn foto’s van Scholte uit ‘De markt’ nog te zien bij Noorderlicht, Akerkhof 12.