Heerlijk vakantieweer in groot deel van Europa

GRONINGEN - Vakantiegangers kunnen komende tijd in een groot deel van Europa genieten van prachtig zomerweer.

Hitteliefhebbers zijn in Griekenland en Turkije aan het juiste adres. De temperatuur loopt daar op naar ruim 35 graden. Ook in Spanje en Portugal belooft het komende dagen zonnig en heet te worden. Wie dichter bij huis blijft kan in bijvoorbeeld Groot-Brittannië zon en maxima van 28 graden tegemoetzien. In Centraal-Europa is het broeierig warm met dagelijks fikse onweersbuien.

Na een relatief koel voorjaar en begin van de zomer lijkt de hitte in Spanje en Portugal op stoom te komen. Afgelopen weekend liep de temperatuur in Lissabon nog op naar 23 graden, maar komende dagen wordt het een stuk warmer. Komend weekend is het zo’n 29 graden in de Portugese hoofdstad en met een matig windje van zee is het zeer aangenaam. De zon schijnt volop en er ontstaan enkele stapelwolken. Ook langs de zuidkust is het goed toeven met 28 graden. In het binnenland is het een stuk heter en wordt het zondag 34 graden. Na het weekend loopt de temperatuur nog verder op!

Voor strandliefhebbers is het komende tijd perfect weer aan de Spaanse costa’s. Het is zon wat de klok slaat en slechts een enkel stapelwolkje werpt een schaduw op het zand. Met een zonkracht van 11 verbrand je in no-time. De temperatuur loopt in Barcelona en Benidorm op naar circa 28 graden. In Málaga wordt het zelfs 32 graden! Snikheet wordt het dit weekend in het binnenland. In Sevilla stijgt het kwik naar 37 graden!

Bakken en braden in Griekenland en Turkije

De échte hitte vinden we aan de Turkse Rivièra. In Antalya komt de temperatuur dagenlang uit op 40 graden, maar vanaf zondag is de ergste hitte voorbij. Het kwik loopt dan terug naar 32-34 graden. In de badplaatsen Side en Alanya is het met 35-37 graden iets minder heet dan in Antalya. Ook aan de westkust worden maxima van 35-37 graden gehaald. Het is zonovergoten aan de Turkse stranden en daarmee is het een feest voor de zonliefhebber! De UV-index is met wel 12 zeer hoog.

Ook in Griekenland is het genieten geblazen voor vakantiegangers. De zon schijnt volop en op de oostelijke eilanden is het 32-36 graden. Op Kreta is het lekker met veel zon en maxima van een graad of 31. In Athene wordt het ongeveer 35 graden. Dit weekend wordt het een paar graden minder heet. Bovendien kan in het binnenland een onweersbui ontstaan. Aan de kust blijft het droog en vrij zonnig.

In Italië en Kroatië is het volop zomer, maar zo warm als in Griekenland en Turkije wordt het niet. In het midden en zuiden van Italië is het lekker zonnig en ontstaan enkele stapelwolken. In Rome en Toscane wordt het zo’n 32 graden. Ook aan de Kroatische kust is het zonnig en met 31 graden is het goed toeven. In het noorden van Italië, Istrië en het binnenland van Kroatië ontstaan komende dagen felle onweersbuien. In Venetië is het een graad of 28 en in Milaan wordt het 30 graden. Vanaf zaterdag verdwijnen de meeste onweersbuien en keert zonnig en overwegend droog weer terug.

Eindeloos zomer in Groot-Brittannië en Noorwegen

Scandinavië maakt een bijzondere lente en zomer mee. Al sinds mei is het bijna onafgebroken droog, vrij zonnig en warm en ook komende tijd houdt dit weer aan. In het zuidoosten van Noorwegen wisselen zonnige perioden en stapelwolken elkaar af. In Oslo is het zeer warm met 27 à 28 graden. Ook in Bergen, de regenhoofdstad van Europa, blijft het komende tijd droog. Met 18-20 graden is het goed toeven aan de Noorse kust. In het noorden is het koeler met 12-16 graden. Bovendien is daar kans op een bui.

Ook in Groot-Brittannië is het volop zomer. Komende dagen trekken enkele wolkenvelden over het land, maar vaak is het gewoon zonnig. In Londen is het met 29 graden zeer warm. Aan de zuidkust wordt het een graad of 26 en in Cornwall stijgt het kwik naar 24 graden. In het Schotse Edinburgh komen de maxima rond 22 graden uit. In de Highlands is het een paar graden kouder. Het blijft in het hele land droog en er staat nauwelijks wind. Hierdoor zijn in het westen van Schotland grote zwermen ‘midges’, hele kleine steekvliegjes, te verwachten. Dit weekend wordt het in het hele land nog wat warmer en zonniger. In Londen kan het 31 graden worden! Het vrij zonnige en zeer warme weer houdt volgende week aan.

Onweersbuien in Centraal-Europa en Frankrijk

In Frankrijk, de Alpen, het zuiden van Duitsland en Oost-Europa ontstaan komende dagen regelmatig onweersbuien. De meeste buien komen in de middag voor en er zijn ook zonnige perioden. De buien kunnen lokaal hevig zijn met hagel en veel regen in korte tijd. Het is broeierig warm met 24-30 graden. In Frankrijk wordt het dit weekend droog en wordt het weer volop zomer. In het hele land is er veel zon en met 30 graden in Parijs en 33 aan de zuidkust is het tropisch.