Hanzestudenten sneller aan het werk

GRONINGEN - Studenten van de Hanzehogeschool Groningen vinden sneller een baan dan gemiddeld in Nederland.

Dit blijkt uit de HBO-Monitor, het jaarlijkse onderzoek van de Vereniging Hogescholen onder afgestudeerden. In de HBO-monitor staat dat van de afgestudeerden van de Hanzehogeschool Groningen na anderhalf jaar maar 2,4% nog werkloos is, terwijl dit landelijk 3,2% is.

Uit een ander onderzoek, dat in opdracht van Elsevier Weekblad uitgevoerd werd door SEO Economisch Onderzoek, blijkt dat de afgestudeerden van de Hanzehogeschool na tien jaar in salaris achterblijven bij het landelijk gemiddelde. Het algemene beeld is dat afgestudeerden in de Randstad het beste af zijn. Daar betalen ze echter wel een prijs voor, want een eengezinswoning in Friesland en Groningen kostte eind 2017 gemiddeld net iets meer dan € 200.000, --, terwijl de prijs in Noord-Holland zo’n € 350.000, -- was en in Utrecht zelfs boven de € 400.000 uitkwam (bron: eigenhuis.nl). Ook liggen de kosten van het levensonderhoud in het Noorden gemiddeld lager dan in de Randstad.

In de Randstad zijn meer grote organisaties gevestigd met meer doorgroeimogelijkheden, het Noorden telt verhoudingsgewijs weinig grote bedrijven en veel midden- en kleinbedrijven (MKB).

Het Elsevier onderzoek gaat alleen over afgestudeerden die in Nederland werken. Bij sommige opleidingen vertrekt een substantieel aantal van de gediplomeerden naar het buitenland. Bij de opleiding Dans is bijvoorbeeld bijna een op de vijf (18%) tien jaar na diplomering geëmigreerd.

Elsevier heeft de resultaten gepubliceerd op 18 juni. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van het CBS over alle afgestudeerden die werken in Nederland.