Die ene student: Kevin

GRONINGEN - In Die ene student vertellen docenten van het Alfa-college over studenten die hen zijn bijgebleven, hen hebben geraakt of hun kijk op het vak hebben veranderd. Dit keer Logistiek-docent Engbert Jilderda (59) over zijn student Kevin (20).

“Kevin had al heel wat tegenslagen in zijn leven gehad. Zijn vader is afgekeurd, zijn moeder psychiatrisch patiënt. Ze hebben het niet breed thuis. Van het geld dat Kevin met zijn schoonmaakbaantje verdient, geeft hij soms iets aan zijn vader. Een echte doorzetter, een beleefde jongen, houdt zich aan afspraken. En toen maakte Kevin een inschattingsfout, waar hij nu nog steeds voor moet boeten.”

“Via Marktplaats kocht Kevin een scooter, die hij opknapte en doorverkocht aan een kennis. Die jongen kreeg een paar boetes voor onverzekerd rijden. Maar omdat hij de scooter nog niet op eigen naam had laten zetten, gingen die boetes naar Kevin. De jongen liet het afweten, Kevin kon de boetes niet betalen. Door alle aanmaningen stond er inmiddels een bedrag van bijna duizend euro open.”

Gevangenis in

“Op een ochtend kreeg ik een mailtje van Kevin: er staat een politiebusje voor de deur. De politie had al gewaarschuwd dat hij de gevangenis in moest als hij de boete niet zou betalen. En nu was het dan zover. Kevin was zo scherp om zich op dat moment onze afspraak te herinneren: laat het me weten als je opgepakt wordt, dan weet ik in ieder geval waar je bent.”

“Toen Kevin na 2,5 week weer in de klas zat, merkte ik dat deze ervaring hem niet in de koude kleren was gaan zitten. Hij zat daar natuurlijk niet alleen maar tussen jongens met openstaande boetes. We hadden veel gesprekken in die tijd. En de klas hield ik op de hoogte, dat vond Kevin goed. Ik vind het belangrijk dat we betrokken zijn bij elkaar, meeleven als er wat is. Want je bent niet alleen op de wereld.”

“Ik dacht: hij heeft zijn straf gehad, het is nu klaar. Maar Kevin moet de boete alsnog betalen. Natuurlijk, het was zijn eigen dommigheid. Maar hij neemt zijn verantwoordelijkheid. Ze kunnen zien dat hij netjes afbetaalt. Zo onrechtvaardig. Ik maakte Kevin duidelijk dat hij ondanks alles nog steeds zijn diploma kon halen. Daardoor heb ik wel een beetje stress en spanning weg kunnen halen. Dat zou toch wel het toppunt zijn, als ie z’n diploma ook nog eens niet zou krijgen.”

Niet oordelen

“Als mijn eigen dochter zoiets zou overkomen, trok ik gelijk mijn portemonnee. Maar Kevin kan niet op zijn vader terugvallen. Achteraf had ik een inzamelingsproject voor ‘m willen organiseren. Dat kan nu niet meer, omdat de klas al vakantie viert. Maar dat heeft hij wel verdiend. Vroeger had ik gedacht: ze hebben gelijk, die jongen moet aangepakt worden.

Maar het docentschap maakt me veel minder zwart-wit. Ik oordeel niet meer zo snel, wil eerst het verhaal erachter horen.”

“Als dit hele gebeuren achter de rug is, hoop ik dat ze straks allemaal bij de diploma-uitreiking zijn. Met Kevin voorop. Dan hijs ik de vlag hoog in de Martinitoren.”