FC Groningen wekt hoop

GRONINGEN - Goede hoop op een mooi seizoen. Dat leeft er onder de FC Groningen-aanhang meer dan in voorgaande jaren. De aanleiding? De publiekslievelingen zijn gebleven, net als de kern van het elftal.

Ook de wijze waarop de nieuwe hoofdtrainer Danny Buijs zich totnogtoe presenteert draagt bij aan het voorzichtige optimisme. De gedreven Buijs weet als succesvolle oud-speler welk voetbal het publiek graag wil zien en straalt daadkracht en enthousiasme uit. Hij spreekt duidelijke taal zonder zich van grootspraak te bedienen.

Keuze voor kern

In de eerste oefenwedstrijd tegen de regioselectie Eemsmond liet Buijs in de eerste helft spelers opdraven die straks vast, dan wel geregeld, in het eerste elftal zullen spelen. Van die kern van 16, 17 spelers hoefde eerste keeper Sergio Padt tegen de verzameling vierde- en vijfdeklassers niet in actie te komen, terwijl Tom van de Looi, Django Warmerdam en Jesper Drost vanwege lichamelijke ongemakken uit voorzorg aan de kant bleven.

Spelplezier

De basisspelers, onder wie ook de van FC Kaiserslautern teruggekeerde Ruben Jenssen, straalden bijzonder veel spelplezier uit. Met name Ajdin Hrustic, Ritsu Doan en nieuweling Mateo Cassierra zochten en vonden elkaar gemakkelijk. Af en toe voerden de drie hun combinaties wat al te ver door. Met tal van snelle, vernuftige tikjes en hakjes leken ze de bal soms over de doellijn te willen combineren. Leuk om te zien, maar daardoor stond het bij rust 0-7 in plaats van pakweg 0-12.

Cassierra

Mateo Cassierra maakte twee goals bij zijn officieuze debuut, maar wekte niet de indruk een echte killer te zijn. Daarvoor is de snelle en balvaste spits te onzelfzuchtig. Hij heeft voortdurend oog voor medespelers. Zijn onzelfzuchtigheid verklaart mede zijn relatief bescheiden productie bij Jong Ajax. De jonge Colombiaan (21) scoorde afgelopen seizoen in 29 duels ‘slechts’ 18 keer voor de kampioen van de eerste divisie. Niet alleen zijn onzelfzuchtigheid speelde daarbij een rol. Zijn traptechniek is ook nog wel voor verbetering vatbaar. Voor techniektrainer Peter Hoekstra ligt daar in de middagtrainingen een dankbare taak.

 

Cassierra vormde in Uithuizen een spitsenkoppel met clubtopscorer Tom van Weert. De naar binnen spelende buitenspelers Mimoun Mahi en Ritsu Doan doken vaak in het centrum op ter assistentie van beide spitsen. De backs Deyovaisio Zeefuik en Amir Absalem zorgden voor de meeste aanvoer vanaf de flanken. De speelwijze tegen de regioselectie kwam daarmee in grote lijnen overeen met die van Marcel Groninger en Ernest Faber in de succesvolle slotfase van het afgelopen seizoen.

Mendes Moreira

Buijs liet in de tweede helft alleen de talentrijke doelman Jan Hoekstra staan. Van de tien nieuwe veldspelers was Ahmad Mendes Moreira met zijn 23 jaar de oudste. De linksbuiten, samen met Buijs overgekomen van tweededivisionist Kozakken Boys, is een laatbloeier. ‘Dubbel M’ heeft de techniek, de fysieke aanleg en de gedrevenheid om te slagen. Hij liet zich ook niet uit het veld slaan door wat mislukte passeeracties. Zijn goede traptechniek en snelheid zijn interessante wapens.

Overige jonkies

Aanvoerder Ludovit Reis (net 18 geworden), de energieke Michael Breij (tweemaal scorend) en de driftig dribbelende Uriël Antuna waren de meest opvallende spelers in de ploeg die na de rust startte. Verdediger Lars Kramer en balafpakker Gerald Postma speelden gedegen. Buijs deed naast deze vijf en Mendes Moreira een beroep op vier spelers uit de selectie van Jong FC Groningen. Trainer Alfons Arts had zijn vier best getrainde spelers afgevaardigd: Marijn Ploem, Tim Riksman, Daniël Bouman en Tim Freriks, de enige vier veldspelers van zijn nieuwe selectie die vorig seizoen ook al onderworpen werden aan het zware trainingsregime van het beloftenteam. De vier vielen zeker niet uit de toon. Freriks en gelegenheidslinksback Riksman droegen zelfs elk met twee goals bij aan de 0-16 eindstand.

Vanavond verder

FC Groningen stuit vanavond in Nieuw Buinen op aanzienlijk zwaardere tegenstand. De eredivisionist speelt daar tegen de gelijknamige eersteklasser waar afgelopen seizoen nog twee broers van Hans Hateboer furore maakten. De aftrap is om zeven uur. Zaterdag strijkt Circus Buijs neer in Surhuisterveen. Daar is derdeklassekampioen ’t Fean de tegenstander. Aftrap dan: half drie.