Specsavers met beltoon voor slechthorenden

GRONINGEN - Het missen van een oproep, simpelweg omdat je je telefoon niet hebt gehoord, is voor slechthorenden dagelijkse kost.

De oplossing wordt vaak gezocht in het zo hard mogelijk zetten van de beltoon, tot grote ergernis van de omgeving. Niet nodig. Wanneer iemand met ouderdomsgehoorverlies een oproep mist, komt dat in de meeste gevallen doordat bepaalde tonen voor hen slecht of niet hoorbaar zijn. Met de juiste combinatie van hoge of juist lage tonen en golflengten is dit probleem eenvoudig te verhelpen. Specsavers ontwikkelde daarom samen met geluidsstudio Soundcircus een beltoon voor mensen met ouderdomsgehoorverlies.

Downloaden

Op latere leeftijd krijgen veel mensen te maken met gehoorverlies. Eén op de drie 55-plussers heeft hier last van. Jan Helle, audicien bij Specsavers Groningen: “Een bekend verschijnsel van ouderdomsgehoorverlies is dat mensen de hoge tonen niet meer horen; tonen die veelvuldig gebruikt worden in beltonen. Dit kan vervelende situaties opleveren, vooral wanneer een belangrijk telefoontje gemist wordt, zoals in een noodsituatie. Of een telefoon die maar blijft overgaan, tot ergernis van de omgeving. Veelal zetten mensen het volume van hun beltoon daarom op maximaal. Zij weten vaak niet dat het aan de hoogte van de tonen ligt die zij minder goed horen en dat het aanpassen van de beltoon ook een oplossing kan zijn. Met deze geoptimaliseerde beltoon willen we mensen hiervan bewust maken en daarbij hun omgeving een plezier doen!”

De beltoon wordt aangeboden door Specsavers en is te downloaden via de website:www.specsavers.nl/beltoon.

*Het simulatiegeluid van hoe een beltoon klinkt voor mensen met een gehoorverlies van 35 dB, kan hier beluisterd worden.