Horeca-cao geldt nu voor álle 400.000 werknemers

GRONINGEN - Vanaf 1 juli geldt de horeca-cao voor alle 400.000 werknemers in de horeca. De cao is nu namelijk door het ministerie van SZW ‘algemeen verbindend verklaard’ (avv) voor de hele sector.

“Dat betekent alle horeca-bedrijven de cao moeten toepassen, ook als ze niet zijn aangesloten bij werkgeversorganisatie KHN”, zegt onderhandelaar Jacqueline Twerda van CNV Vakmensen. “Geen gerommel meer, maar een duidelijke cao voor iedereen. Werknemers kunnen vanaf vandaag eenvoudig op onze site controleren of ze het juiste loon krijgen. En het geeft ons als vakbond ook meer mogelijkheden om te controleren of de cao overal goed wordt toegepast.”

Over de horeca-cao bereikte CNV Vakmensen vorig jaar november al een akkoord met de werkgevers. Daarmee kwam een einde aan een lange cao-loze periode, met grote onderlinge verschillen tussen horeca-bedrijven (“Iedereen deed maar wat”, zegt Twerda).

Geen eigen regeltjes meer

De algemeen-verbindend-verklaring ziet Twerda als “een overwinning voor de horeca-werknemers”. “Iedereen valt nu onder een cao, werkgevers kunnen er niet meer onderuit met eigen regeltjes. Werknemers die jarenlang op het minimum hebben gezeten, kunnen nu een inhaalslag maken en gaan er straks in één klap flink vooruit. Ik raad iedereen aan om de rekentool op onze site eens in te vullen en het loonstrookje ernaast te leggen. Misschien word je daar wel blij van.”

Controle en handhaving

Aan werknemers die erachter komen dat ze volgens de nieuwe cao recht hebben op meer, raadt Twerda aan om dit meteen te bespreken met hun werkgever. “Je kunt gewoon verwijzen naar de nieuwe cao en naar onze site. En kom je er niet uit, meld je dan bij ons. Wij gaan als vakbond uiteraard ook zelf bij werkgevers langs om na te gaan of de cao goed wordt toegepast.”

Cao verder vernieuwen

Voor Twerda is de horeca-cao een nieuw begin. “We zijn er nog niet, we willen hard aan de slag met een sociale agenda. We willen graag afspraken maken over hoe wij het horeca-vak nog mooier kunnen maken.”