Windexcursie naar E.A.Z.-wind in Hoogezand

GRONINGEN - Stichting Paddepoel Energiek en lokale energiecoöperatie Grunneger Power organiseren een windexcursie naar het windmolenbedrijf E.A.Z.-wind. De excursie vindt plaats op 4 juli van 19:45 tot 21:45 uur aan de Industrieweg 23a in Hoogezand.

E.A.Z.-wind bouwt de twee kleine windmolens met houten wieken, die naar verwachting dit najaar geplaatst worden bij de Dorkwerdersluis. De molens zullen stroom leveren aan huishoudens in de buurt. De wijkwindmolens worden eigendom van alle wijkgenoten die investeren in één of meer wijkwinddelen. Bewoners van Paddepoel, Dorkwerd, Reitdiepwijk, Vinkhuizen en Aduard kunnen via crowdfunding winddelen kopen van 350 euro per stuk. Zij profiteren van de windopbrengst van de molen, doordat ze korting krijgen op hun stroomrekening.

Inmiddels bestaat E.A.Z-wind (dat staat voor: Enschede aan Zee) 10 jaar. Het idee voor het bedrijf ontstond op de Universiteit Twente, waar vier studenten elkaar ontmoetten. Met wetenschap, techniek en watersport als gezamenlijke passies, vormde zich een hechte vriendschap én het idee om in Groningen een bijzondere, rendabele windmolen te ontwikkelen. Naast het ontwikkelen, ontwerpen en doorrekenen van constructies, staan de bedenkers van E.A.Z.-wind zelf in de werkplaats.

​​Bent u benieuwd hoe een kleine windmolen er van dichtbij uitziet? Tijdens de excursie bent u welkom voor een rondleiding in de fabriek, waar de bouw van zo’n kleine windmolen (van fundering tot bladen) gedemonstreerd wordt. Er is beperkt plaats en daarom is aanmelden verplicht: www.grunnegerpower.nl/aanmelden-excursie-e-a-z-wind. Vervoer van en naar Hoogezand wordt (indien gewenst) geregeld door Paddepoel Energiek en Grunneger Power.

Meer informatie over de Wijkwindmolens Dorkwerdersluis: www.paddepoelenergiek.nl/wijkwindmolens-dorkwerdersluis