Studenten Alfa-college maken samen films

GRONINGEN - Alle eerstejaars studenten van de Welzijns-opleidingen van het Alfa-college maken voor het project Broodje Cultuur films en presenteren deze aan hun docenten, klasgenoten en een jury.

Per klas kozen de studenten een land waarin ze zich verdiepten om hier in groepjes een documentaire, korte film of videoclip van te maken. De beste twee producties van elke klas gaan door naar de finale op 5 juli in het Groninger Forum.

“Van het project Broodje Cultuur leren de studenten om met elkaar samen te werken, kritisch en creatief te denken én om zich beeldend te uiten”, vertelt Jolien Middelweerd, muziekdocent bij het Alfa-college in Groningen en organisator van Broodje Cultuur.

Doel

Met dit project wil de organisatie inspelen op de invloed van de digitale media in het dagelijks leven en in het werkveld. “Zo is het bijvoorbeeld heel normaal om een film te maken van een activiteitenmiddag of om een middag te gaan filmen met een van de doelgroepen. Digitale media spelen een steeds grotere rol in het werkveld en het leven waarin onze studenten terechtkomen. Met het project Broodje Cultuur sluiten we hier op aan”, zegt Jolien Middelweerd.

Project

Tijdens Broodje Cultuur krijgen de studenten drie keer per week les over filmtechnieken en monteren, het schrijven van een script, een storyboard tekenen, cameraregie en acteren en filmmuziek maken en toevoegen.

Daarnaast verdiepen de studenten zich in de cultuur van een land en het resultaat hiervan zien ze van elkaar terug in een film. “Al deze culturen bij elkaar zijn als plakjes beleg op een broodje, een Broodje Cultuur”, aldus Jolien Middelweerd.

Finale

Tijdens de finale op 5 juli strijden de studenten voor de prijs van beste film en beste culturele klassenpresentatie.