Zonnebotenrace door het water van Groningen

GRONINGEN - Het tweede event in 2018 van de Zonneboot Race is op 29 en 30 juni in Groningen. Vanaf de Sluiskade in de stad zullen de races starten.

Het is een evenement voor techneuten, lefgozers, teamspelers en organisatietalenten, die duurzaam met Moeder Aarde om willen gaan. Toch draait het bij deze duurzame vorm van watersport evenveel om het wedstrijdelement. Door energie opgewekt middels zonnepanelen strijden de teams om zo weinig mogelijk waterweerstand en dus de snelste boot. Het is vechten tegen en profiteren van de natuurlijke elementen. Daarnaast zijn het ontmoeten van mensen, kennis delen, creativiteit, ondernemen, innovatie én veel plezier belangrijke ingrediënten. Samen willen wij actief bijdragen aan het ontdekken van milieuvriendelijke en toekomstbestendige technieken.

Aan de vooravond van de races is een inspirerende avond gepland in De Energy Barn aan de Zernikelaan 17 te Groningen. Hoofdsponsor Van Wijnen verzorgt in samenwerking met New Energy Coalition en Solar Sport One een inhoudelijk programma, waarbij wethouder Mattias Gijsbertsen van Duurzaamheid Gemeente Groningen ook aanwezig is.

Het palaver voor de deelnemende teams vind om 20.30 plaats door wedstrijdleider Karsten van Zeijl op de Camping Stadspark. Eerder die dag zijn de laatste technische keuringen gedaan en hebben de schippers hun zwem- en vaartest ondergaan. Camping Stadspark wordt als overnachtingsplek gebruikt door de teams. De boten ‘overnachten’ op het parkeerterrein van de Gasunie.

De wedstrijdonderdelen zijn een lange afstandsrace (time trial) van 52 km, een slalom en een topspeed-meting. Dit zal worden gedaan in 3 klassen; jeugdklasse, eenheidsklasse V20 en de vrije klasse. Wij verwachten dat het gezellig druk wordt met de reeds aanwezige deelnemers, supporters en gasten van de side events en andere bezoekers. De teams uit 7 verschillende landen komen strijden in Groningen. We zijn trots op deelneming uit Indonesië, Bahrain, Jordanië, Turkije, Polen, Hongarije en natuurlijk Nederland. Vrijdagavond om 19.30 uur varen we de zonneboten parade met maar liefst 35 boten door de grachten van de stad.

Parcours

De teams hebben verschillende onderdelen op het programma staan. Ze varen vrijdag vanaf 11 uur de stad uit, om vervolgens via het Winschoterdiep naar het Foxholstermeer te varen. Daar moet een kleine ronde gevaren worden en dan kan de terugweg worden ingezet. In totaal zullen de zonneboten 52 kilometer op het water zijn. De kunst is om zo energiezuinig te zijn en toch snel de route af te leggen.

Wereldkampioen

Inmiddels zijn twee wedstrijden gevaren; het NK in Akkrum en afgelopen week in Purmerend. De teams werken deze week weer hard om zich goed voor te bereiden op de derde wedstrijd en zo kans te maken op de wereldtitel. Na het laatste event in Monaco in het weekend van 21 juli wordt bekend wie de beste van de wereld is. Zullen dit de huidige leiders van het klassement zijn? Zijn dit de DB-20 Racing Team (Vripack) in de V-20 klasse, Sunflare Solarteam in de A-klasse of Clafis Victron Energy Solar Boat Team in de Top-klasse? Wat zal er gebeuren in de grachten van Groningen.

Energy for tomorrow

De zonnebootwedstrijd is een initiatief van Young Solar Challenge en stichting Solar Sport One. Een happening gespiegeld aan de World Solar Challenge en ooit geïnitieerd door Nederlands eerste ruimtevaarder Wubbo Ockels. Hij daagde vernuftelingen uit om een drijvende versie te maken die ook in een minder zonnig land als Nederland zou kunnen functioneren. Zonneboten kunnen inmiddels al een snelheid van 50 km per uur behalen! De zonnebootrace is interessant om te bezoeken voor jong en oud. De deelnemers variëren in leeftijden vanaf 14 jaar. Het wordt sowieso een spektakel dat Purmerend nog nooit binnen haar grenzen heeft gezien.

Solar Sport One

Solar Sport One (SSO) is een stichting die het racen met ‘grote’ zonneboten promoot. Het gaat hier om de top van de zon aangedreven boten vanuit de gehele wereld. De V20 is een eenheidsklasse, waarbij de teams het verschil kunnen maken met slimme innovaties, bestuurderscapaciteiten en tactiek. Bij de twee vrije klassen mogen de deelnemers binnen gestelde kaders vrijuit innoveren.