Jos Jansen op de Haar column In Stad: Gratis naar De markt

GRONINGEN - Iedere Stadjer heeft favoriete adresjes op en rond de markt.

Zelf lik ik graag aan een ijsje met boerenjongens bij de kar van Rinus Winters naast het stadhuis. Voor plantjes voor mijn volkstuin ga ik naar de gebroeders Faassen. Kaas haal ik bij de kraam van Koekoek. En voor een lekker frietje moet je bij De Belg Waterloo zijn.

Bij Noorderlicht (Akerkhof 12) is gisteren een prachtig boek gepresenteerd over de markt, met foto’s van Rein Scholte en tekst van Peter Groenewold en Gerlinde Schüssler.

Anton Scheepstra (Uitgeverij Passage): “De fototentoonstelling in Noorderlicht is heel mooi, maar het boek is nog beter. Ik ben blij met het werk dat de drukker geleverd heeft. Het ziet er prachtig uit. Maar het boek is ook beter omdat er ook nog teksten in staan. Peter en zijn vrouw Gerlinde hebben een jaar opgetrokken met de marktkooplieden. Ze hebben van alles gevraagd maar ook gekeken naar de functie van de markt in de 21e eeuw. Vroeger ging je naar de markt om goedkoop appels te kopen. Dat kan nog steeds maar de markt verschuift steeds meer naar specialisatie. Je kunt er dingen krijgen die je nergens anders kunt kopen. Je hebt veel ecologische en vegetarische zaken en je hebt nergens zo’n uitgebreid assortiment vis als bij ons op de markt.”

Bovendien vindt er op donderdag 28 juni om 20.00 uur bij Noorderlicht een Forumgesprek plaats over 'De markt in de 21e eeuw'. Na een openingswoord door wethouder Joost van Keulen is er dan een rondetafelgesprek. Gespreksleider is Wio Joustra, oud-hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant.

Toegang tot boekpresentatie, expositie (tot en met 8 juli) en forumgesprek is gratis.

Wie op 29, 30 juni en 3, 6, 7 juli iets koopt op de markt op de Vismarkt in Groningen ontvangt van de marktkoopman een kortingsbon die recht geeft op euro 2,50 korting op het boek De markt.