Danny Buijs gaat variëren

GRONINGEN - Zeven weken duurt de seizoenvoorbereiding van FC Groningen dit jaar. Een voorbereiding die eindigt op zondag 12 augustus wanneer de competitie begint met de uitwedstrijd tegen Vitesse.

Danny Buijs wilde zijn spelersgroep graag een week eerder dan normaal bij elkaar hebben, omdat de competitie vanwege het WK al op 6 mei was afgelopen en er voor FC Groningen geen verlengstuk was in de vorm van play-offs. De spelers nog langer vakantie laten vieren, leek de nieuwe hoofdtrainer geen goed idee. De opvolger van Ernest Faber kiest voor een rustige opstart. Elke ochtend wordt er vanaf half elf op sportpark Corpus den Hoorn getraind. De spelers ondergaan daarnaast diverse testen – ook in het ziekenhuis – om te zien hoe ze er fysiek voorstaan.

Eerste oefenduel

FC Groningen sluit de eerste trainingsweek zaterdagmiddag af in het Noord-Groningse Uithuizen met een oefenwedstrijd tegen de Regioselectie Eemsmond. Het potje begint om half drie. Zoals gebruikelijk in dit stadium van de voorbereiding zullen de meeste spelers slechts een helft in actie komen. Voor de tweede trainingsweek staan twee oefenwedstrijden geprogrammeerd. Volgende week woensdag doet FC Groningen Oost-Groningen aan voor een wedstrijd tegen eersteklasser Nieuw Buinen en zaterdag over een week is West-Groningen aan de beurt. Even over de provinciegrens neemt de selectie het dan op tegen nieuwbakken tweedeklasser ’t Fean in Surhuisterveen.

Variatie

Buijs wil dat zijn ploeg straks meerdere spelsystemen beheerst. Als de tegenstander of de wedstrijd daarom vraagt, wil hij daarop kunnen inspelen. “Ik heb al in mijn hoofd hoe we gaan spelen en het is de bedoeling dat we daar vrij snel mee gaan oefenen.” Een alternatieve opstelling kan er eentje met drie centrale verdedigers zijn, beaamt Buijs. In die speelwijze zou de 20-jarige Julian Chabot goed passen. FC Groningen heeft vergaande interesse in de linksbenige centrumverdediger van Sparta. Het is mogelijk dat zijn komst op het moment dat u dit leest al een feit is. De club had Chabot vorig seizoen ook al op de korrel, maar had toen geen ruimte voor de jonge Duitser omdat er met Mike Te Wierik, Samir Memisevic en de inmiddels vertrokken Etienne Reijnen, Kasper Larsen en Yoell van Nieff toen maar liefst vijf centrale verdedigers onder contract staan. Speelt FC Groningen straks ‘gewoon’ met vier verdedigers dan is Chabot in eerste instantie samen met de vorig jaar van NEC overgenomen Lars Kramer (19) de beoogde back-up voor het ervaren duo Te Wierik en Memisevic.

Zwaardere tegenstand

Na de drie gemakkelijke oefenwedstrijden tegen amateurs wacht FC Groningen vanaf trainingsweek drie meteen veel zwaardere tegenstand: eerst twee profclubs uit de pittige Duitse Derde Liga (SV Meppen en Bayer Uerdingen), en daarna twee promovendi (Emmen en De Graafschap). Met sterke tegenstanders uit de Bundesliga (Werder Bremen) en de Serie A (Lazio Roma) sluit FC Groningen de oefencampagne af.