Herinnerings in beeld ‘Eenrichtingverkeer in stereo’

GRONINGEN - De geschiedenis van Groningen in beeld. Door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Deze week: Eenrichtingverkeer in stereo.

Deze bijzondere stereofoto, of een helft ervan, is gemaakt in 1939 door de Groninger Gemeentepolitie. De toenmalige hoofdinspecteur van politie van de afdeling Verkeer liet de situatie vastleggen in verband met het geldende eenrichtingverkeer. We zien de Oude Boteringestraat naar het zuiden. Hielden de weggebruikers zich netjes aan de verkeersregels? Zoals de heer met de fiets aan de hand, is hij een bestuurder of voetganger? Loopt hij wel of niet goed tegen het verkeer in op de weg?

Stereofoto’s zijn foto’s die gemaakt zijn door een fototoestel met twee lenzen. Het resultaat is twee vrijwel identieke foto’s. Bekijk je die foto’s door een bepaalde viewer dan krijg je een 3D-effect. Dat effect is zonder meer overdonderend. In de tentoonstelling Groningen in 3D, de stad in stereofoto’s 1868-1940, is deze foto en ruim zestig andere stereofoto’s nu in anaglyph te bewonderen. Bij een anaglyph zijn twee aparte beelden samengevoegd en over elkaar getoond met een rood en cyaan beeld. Met een speciaal 3D-brilletje op zie je diepte, voilà hetzelfde 3D effect.

Zijn het foto’s? Is het kunst? Het is bovenal fascinerend! Ook de stad van toen in 3D bekijken? De tentoonstelling Groningen in 3D, de stad in stereofoto’s 1868-1940 is t/m 21 oktober te zien in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. En http://groningenin3d.nl/.

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl.

Karlijn Donders.