Prijswinnaars eindexamententoonstelling Headliners Academie Minerva

GRONINGEN - Diverse prijzen zijn afgelopen zondag uitgereikt tijdens de eindexamententoonstelling Headliners van Academie Minerva, Hanzehogeschool Groningen.

De Klaas Dijkstra Academieprijs 2018 is gewonnen door Caroline Burandt, afgestudeerd Autonome Beeldende Kunst. Sanne Boekel, afgestudeerd Vormgeving met specialisatie Illustratie, is de winnaar van de Academie Minerva Prijs voor Vormgeving.

Juryrapporten

“Carolina Burandt is geïnteresseerd in de absurditeit van alledaagse banaliteiten. Ze ziet zichzelf in haar rol als kunstenaar als een katalysator en mediator tussen verborgen en ongeziene momenten en de mensen die daar in het alledaagse leven overheen kijken. Burandt is geïnteresseerd in performance art, metamorfoses en het effect ervan op de toeschouwer, waarbij ze de ervaring toegankelijk wil maken voor iedereen. De jury had een ervaring waarbij ze zich zeer bewust werden van deze lege ruimte en ziet veel potentie in haar installatie en haar onderzoeksproject.”

“Sanne Boekel maakte een installatie waarin ze ingaat op de paradox in het moderne activisme en de interventies in de publieke ruimte. Ze begint met het maken van een punt, want wanneer iedereen schreeuwt, wie luistert er dan nog? De moralisten zijn in het werk van Boekel moraalridders geworden, actiefiguren in een winkel met kassa en een trekautomaat. De jury vindt haar werk echt, oorspronkelijk en krachtig. Ze toont met haar werk lef, neemt positie in en zoek de dialoog met haar kranten.”

De prijzen

Aan deze prijzen is een geldbedrag van € 2.500,- verbonden en een bijzondere oorkonde die elk jaar door een student of alumnus van de academie wordt ontworpen. Dit jaar zijn zowel de Klaas Dijkstra Academieprijs als de Academie Minervaprijs voor Vormgeving ontworpen door Pim Kraan (alumnus Vormgeving en winnaar van de Academie Minerva Prijs 2017).