Eli Alia Jorritsma uit Groningen 2e meisje op NK Jeugdschaak

GRONINGEN - Eli Alia Jorritsma uit Groningen is zaterdag in Meppel als tweede meisje geëindigd op het NK schaken tot en met 8 jaar.

Op de Chessity Nationale Pupillendag, zoals het NK heet, behaalde Eli Alia 5 punten punten in 7 ronden. Daarmee werd ze vijfde in het algemeen klassement.

Eli Alia leerde schaken van haar vader Johan en is jeugdlid van schaakvereniging De Paardensprong. De beker die Eli Alia met haar overwinning in de wacht sleepte, gaat maandag ongetwijfeld mee naar de CBS De Wegwijzer, waar Eli Alia in groep 5 zit.

Voor de school zit er overigens nog een leuk vervolg in. De hoofdsponsor van het toernooi, Chessity, is een digitale lesmethode voor schaakonderwijs op de basisschool. Chessity biedt de school van Eli Alia een gratis schaakworkshop aan, zodat de andere kinderen in haar groep ook kunnen leren schaken.

Aan de Chessity Nationale Pupillendag deden 126 kinderen uit heel Nederland mee. Ze moesten zich kwalificeren voor dit toernooi via regionale kampioenschappen, waardoor de allerbeste jonge schakers van Nederland achter de borden zaten.