Flashmob Rabenhaupt over het Groningens Ontzet in 1672

GRONINGEN - De Stichting Vestingdagen Noord Nederland geeft op 28 augustus van 18.00 uur tot en met 21.30 uur een inkijkje in het Groningen omstreeks augustus 1672. In deze periode werd Groningen op de proef gesteld door Bommen Berend.

De Taveerne Rabenhaupt (Gedempte Zuiderdiep 7) is de locatie voor een flashmob met Groningse 17e- eeuwers.

De spontane samenkomst van deze mensen kan gezien worden als een bezoekje vanuit de geschiedenis. De organisatie ligt in handen van de Stichting Vestingdagen Noord Nederland (SVNN). De stichting organiseert waargebeurde historische evenementen in Noord-Nederland. Het eerste evenement van de stichting betrof de ‘Vestingdagen Groningen’ in 2017. De missie van de stichting is om de noordelijke vroegmoderne geschiedenis (1500-1700) beter voor het voetlicht te brengen door middel van echte interactie tussen mensen van toen en nu. De voertaal in de flashmob is modern Nederlands.

Er zal maar liefst vier keer een spontane samenkomst (flashmob) zijn. Elk op het hele uur. 18.00 uur, 19.00 uur, 20.00 uur en 21.00 uur. De lengte van elke opvoering is 20 minuten. Naast 10 figuranten zijn er re-enactors uit Bourtange en verklede toneelspelers uit de stad. Het hele gebeuren wordt door een enthousiaste presentator uitgelegd aan het publiek. De vier ‘scenes’ zijn gescript en vertellen over: het binnenhalen van Rabenhaupt als bevelhebber (Rabenhaupt komt zelf ook langs); de voorbereiding op de slag om Groningen; de slag zelf; en natuurlijk het slot de bevrijding!

Het publiek kan gratis komen kijken. De locatie Rabenhaupt is gekozen in verband met de naam en vanwege de locatie. Voor belangstellenden die minder goed ter been zijn, is er geen belemmering om het evenement te bezoeken.