WERC met kunstinstallatie ‘MS Universal’ tijdens 30 jaar Charter van Groningen

GRONINGEN - Op uitnodiging van Grand Theatre (Grote Markt, Groningen) en in het kader van internationaal kunstproject Meet the Neighbours creëert het kunstenaarscollectief WERC uit Groningen het installatiekunstwerk ‘MS Universal’.

Voor dit nieuwe werk laat het collectief zich inspireren door de ‘Amanpuri’ van INLIA (Internationaal Netwerk van Lokale Initiatieven met Asielzoekers) en haar gasten. De ‘Amanpuri’ is een bed-bad-brood boot waar INLIA asielzoekers zonder rijksopvang opvangt en begeleidt bij het realiseren van een toekomstperspectief. WERC presenteert de installatie op zaterdag 23 juni, tijdens 30 jaar Charter van Groningen.

‘MS Universal’ van WERC biedt (t)huislozen verankering

Voor ‘MS Universal’ gingen kunstenaars Joachim Rümke en Jelle Valk van WERC in gesprek met meerdere asielzoekers die gehuisvest zijn op de ‘Amanpuri’. Naar aanleiding van deze gesprekken heeft WERC een schaalmodel van de boot gecreëerd. In dit schaalmodel wordt een AIS (Automatic Identification System) geïnstalleerd, een systeem dat op schepen wordt gebruikt om locatie, koers en snelheid te bepalen. De ‘MS Universal’ zendt met behulp van deze technologie een signaal uit dat over de hele wereld opgepikt kan worden. Het schaalmodel is hierdoor traceerbaar voor iedereen met een telefoon en internetverbinding.

“Technologie biedt ons een manier om verbonden te blijven en te zien waar onze veilige haven is. Met ‘MS Universal’ willen we een verankering geven aan mensen die geen (t)huis meer hebben.”

Kunstenaarscollectief WERC experimenteert graag met nieuwe media en technologieën. Een gedeelde fascinatie van de leden van het collectief is de verbinding tussen de digitale en fysieke wereld. WERC maakte eerder werk voor onder andere Noorderzon Performing Arts Festival Groningen, Awakenings en Staatsbosbeheer. Het collectief is gevestigd in Groningen en bestaat uit Joachim Rümke, Olav Huizer, Joachim de Vries, en Jelle Valk.

‘MS Universal’ is te zien op zaterdag 23 juni tijdens 30 jaar Charter van Groningen, een driedaags evenement ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van Charter van Groningen en Stichting INLIA. Meer informatie over het volledige programma en tijden zijn te vinden via inlia.nl.

De Bed-bad-broodopvang van INLIA

De Groningse INLIA (Internationaal Netwerk van Lokale Initiatieven met Asielzoekers) werd in 1988 opgericht als dienstverlenende organisatie voor kerken die het Charter van Groningen ondertekenden. Op verzoek van de gemeente Groningen voert INLIA al zo’n drie jaar de zogenaamde bed-bad-brood opvang uit op de ‘Amanpuri’ en in een voormalig Formule 1 hotel. Asielzoekers zonder rijksopvang krijgen hier niet alleen onderdak, maar ook begeleiding bij het realiseren van een toekomstperspectief (alsnog een verblijfsstatus in Nederland of hervestiging in het land van herkomst of een derde land).

Over Meet the Neighbours

Meet the Neighbours is een internationaal kunstproject dat plaatsvindt over een tijdspanne van drie jaar in vijf steden in Europa en Noord-Afrika: Béthune, Lillers en Bruay-la-Bussiere (FR), Groningen (NL), Lublin (PL), Manchester (VK) en Marrakech (MA). In deze steden worden kunstenaars uitgenodigd om zij aan zij te leven met buurtbewoners. Op deze manier worden nieuwe kunstwerken gemaakt als reactie op veranderende stedelijke omgevingen en de mensen die daarin wonen. In Groningen voert Grand Theatre het project uit, met als eerste uitkomst de presentatie van ‘MS Universal’ door WERC. In de loop van 2018 en 2019 worden meer kunstprojecten gerealiseerd in samenwerking met andere kunstenaars en maatschappelijke partijen uit de stad. -