Reizende Pop-up Aids Expo komt naar Groningen

GRONINGEN - Gaan we het einde van aids ooit halen? Of is het een onmogelijke opgave? Kortom: hoe positief ben jij?

De Pop-up Aids Expo neemt je mee in de verhalen van mensen met hiv in Nederland en elders in de wereld. De verhalen zetten niet alleen aan tot denken, maar houden je ook een spiegel voor. De mobiele tentoonstelling, mede mogelijk gemaakt door de spelers van de Nationale Postcode Loterij, reist vanaf 16 mei tot eind juli door Nederland. Op vrijdag 22 en zaterdag 23 juni as is de expo gratis te bezoeken op de Grote Markt te Groningen.

De Pop-up Aids Expo werd op 16 mei voor het eerst bezocht door de Koning en Koningin tijdens het Red Ribbon Concert in AFAS Live. De Red Ribbon, het rode lintje, staat wereldwijd symbool voor solidariteit met mensen die leven met hiv en de strijd tegen aids. Bij de expo werd het Koninklijk Paar ontvangen door Anne (28), Chris (28) en Prinses Mabel. Anne en Chris leven beiden met hiv en spelen een rol in de mobiele tentoonstelling. Zij leidden de Koning en de Koningin langs de persoonlijke verhalen van mensen die op een of andere manier zijn geraakt door hiv en aids.

Internationale aids conferentie in Nederland

De expositie is de opmaat naar de internationale aidsconferentie AIDS2018, die deze zomer in Amsterdam plaatsvindt. Ruim 20.000 mensen uit alle werelddelen zullen er samenkomen voor de strijd tegen aids. Onder hen mensen die leven met hiv, aidsactivisten, topwetenschappers, artsen en internationale beroemdheden.

Alleen samen kunnen we het tij keren

In tegenstelling tot wat veel mensen in Nederland denken, is aids wereldwijd helaas niet voorbij. Het maakt nog steeds miljoenen slachtoffers. Bijna de helft van de mensen die wereldwijd leven met hiv, krijgt geen levensreddende medicijnen. Daarbij daalt het aantal nieuwe hiv-infecties niet snel genoeg, is er steeds minder geld beschikbaar en ontstaan er in sommige delen van de wereld nieuwe brandhaarden van de epidemie. Zoals in Oost-Europa. Wij zijn de generatie die nu een einde kan maken aan aids. We weten precies wat er moet gebeuren: voldoende investeren, iedereen met hiv behandelen en alle mensen die risico lopen op hiv bereiken met preventie en voorlichting. Juist nu de aidsbestrijding wereldwijd onder druk staat, roepen de Nederlandse samenwerkende organisaties voor AIDS2018 iedereen op om samen het tij te keren.