Expositie 'A Serbian Summer - The Juvinal’ bij Galerie MooiMan

GRONINGEN - Twee exposities bij Galerie MooiMan

A Serbian Summer - Een Servische zomer

Intens kleurrijk als de zomer en meesterlijk in licht, zijn de schilderijen van Servisch schilder Nebojsa Zdravkovic (Belgrado, Servië) waarin hij begeerlijke mannen laat zien. Emotie en kracht komen samen in het indrukwekkende en mansgrote beeld ‘Equilibrium’ (evenwicht) van Biljana Petrovic (Bologna, Italië) die daarmee voor het eerst in Nederland exposeert. Biljana studeerde het klassiek beeldhouwen in marmer en brons aan de Academie voor Schone Kunsten in Bologna. Haar enige onderwerp is de menselijke figuur als een onuitputtelijke bron van zowel zintuiglijke als spirituele ervaringen. Geïnspireerd door ballet, waardoor het lichaam de top bereikt van harmonie en perfectie in zowel vorm als beweging, probeert zij iets etherisch en spiritueels over te brengen.

The Juvinal - De jongeling; een zeldzame privé collectie

Nog nooit eerder toont Galerie MooiMan een omvangrijke en zeker bijzondere privécollectie waarin de klassieke jongeling een zeldzaam en ook in Nederland nog immer een gewaagd thema is. Een kwalitatief hoogwaardig en breed georiënteerde verzameling waaronder uiterst zeldzame, laat 19 eeuwse vintage foto’s van o.a. Vincenzo Galdi, Vittorio Malambrì en Guglielmo Plüschow naast fotowerk van hedendaagse fotografen als Jan Mattheus de Grauw en Jan Carel Warffemius. Diverse bronzen beelden van o.a. Duits kunstenaar Sacrevoir naast klassiek 19e eeuwse beelden van Paul Dubois, François Rude, Jean Baptiste Carpeaux, Hans Latt, Johannes Götz, Antonius Nazarius Sopers en nog meer. Diverse tekeningen/schilderijen van o.a. Ferry Bertholet, Peter Colstee, Karel Egermeier, Mario de Graaf, Maurice Heerdink, Rita van der Kant, Joost Veerkamp, Freek Weidema, Hay WIjnhoven, Mihaly von Zichy, en nog meer. Maar ook inmiddels zeldzame keramieken borden van Eddy Varekamp. Een uitgebreid en zorgvuldig samengestelde collectie waar een levenlang verzamelen aan vooraf ging.

Expositie: 17 juni tot en met 9 september (zie website voor vakantiesluiting) Feestelijke opening op zondag 17 juni om 16.00 uur. De galerie is open om 15.00 uur.