Pieter Mark Kamminga en Matthijs Leffers ontvangen beurs Andrea Elkenbrachtfonds

GRONINGEN - Slagwerker Pieter Mark Kamminga (De Triemen 1996) en de tubaspeler Matthijs Leffers (Assen 1996) delen dit jaar de beurs voor klassieke muziek uit het Andrea Elkenbrachtfonds.

Jaarlijks reikt de gemeente deze beurs van 5.000 euro uit. Pieter Mark en Matthijs ontvangen de prijs officieel tijdens de opening van het schooljaar van het Prins Claus Conservatorium op 3 september 2018 om 11.00 uur. De beurs biedt getalenteerde afgestudeerden de mogelijkheid om hun talent verder te ontwikkelen door een vervolgopleiding in het buitenland.

Het College van B & W stemde in met de door het Prins Claus Conservatorium voorgedragen kandidaat. Dit jaar heeft het Prins Claus Conservatorium twee studenten voorgedragen. Twee, omdat het conservatorium niet wilde kiezen tussen twee studenten, die daar allebei duidelijk voor in aanmerking kwamen En omdat het conservatorium hen allebei dat extra steuntje in de rug wilde geven met deze beurs.

Het conservatorium zegt over beide winnaars het volgende:

Pieter Mark Kamminga (De Triemen 1996) is een zeer allround slagwerker. Hij begeeft zich zowel gemakkelijk in het grote orkest op zowel de pauken (vanuit het arendsnest overziet hij daarmee het hele orkest) als alle andere orkest-slagwerkinstrumenten, en is ook een begenadigd ensemblespeler waarin hij in kleiner verband het voortouw neemt en zich met collega slagwerkers de vaak lastige ensemblepartijen voor zijn rekening neemt. Ook Pieter Mark heeft zich zowel binnen als buiten school (bijvoorbeeld bij het Nationaal Jeugd Orkest) veelvuldig (en veelzijdig) bewezen.

Matthijs Leffers (Assen 1996) is een virtuoos op de tuba en dat terwijl de tuba niet per se als virtuoos instrument bekend staat. Matthijs heeft als doel een ambassadeur voor muziek, en in het bijzonder van zijn instrument te zijn. Hij doet dat, naast op muzikaal hoogstaande wijze, ook op een eigen en overtuigende wijze waarbij zijn artisticiteit heel mooi naar voren komt. Hij speelt ‘oude’ en nieuwe (zelfs hippe!) muziek op zijn instrument en beweegt zich gemakkelijk – letterlijk en figuurlijk – over de grenzen van de muziek. Hij weet diverse muzikale stijlen makkelijk over het voetlicht te brengen en ook het samenwerken met musici van binnen en buiten de landsgrenzen gaat hem gemakkelijk af. Dat wordt ook wel bewezen door zijn voorgenomen avontuur om komend schooljaar zijn studie te vervolgen aan een gerenommeerd Duits muziekinstituut. Matthijs heeft zijn kwaliteiten ook buiten de school bewezen door het prestigieuze landelijke Grachtenfestival Conservatorium Concours te winnen in 2018.

Talentontwikkeling

De gemeente wil jong talent stimuleren in hun artistieke ontwikkeling. Het Andrea Elkenbrachtfonds maakt onderdeel uit van de cultuurnota 2017-2020, net als het George Verbergstipendium en het Hendrik de Vriesstipendium. Door het uitreiken van deze beurzen organiseert de gemeente ontwikkelings-mogelijkheden voor afgestudeerde, jonge, talentvolle kunstenaars in Groningen.

Andrea Elkenbracht

Het fonds is in het leven geroepen ter nagedachtenis aan de Groninger concertpianiste en muziekpedagoge Andrea Elkenbracht (1888 – 1964). Zij was in 1918 de eerste leerkracht voor het vakonderwijs piano aan de Groninger Muziekschool, de voorloper van het Prins Claus Conservatorium, waar zij 40 jaar lang heeft lesgegeven. Uit haar nalatenschap is een fonds opgericht. Doel van het fonds is om aan getalenteerde afgestudeerden een verdiepings- en ontwikkelingsmogelijkheid te bieden door het volgen van een studie in het buitenland. In het verleden werden beurzen toegekend aan jazzzangeres Brenda Frans, concertpianiste Ilona Timchenko, pianiste Lotte Veltman (nu bekend als televisieregisseur), componiste Femke Weidema en celliste Pia Greiner.