Plenum zingt in Martinikerk

GRONINGEN - Plenum, het Groningse elite-project koor voor de beste amateurkoorzangers uit de stad en de provincie Groningen maakt zich op voor haar achtste project.

Normaal gesproken geeft de groep enthousiaste zangers onder leiding van de bekende zanger-dirigent Peter de Groot twee keer per jaar een concert in de Groningse Martinikerk. Maar dit jaar zal het bij één concert blijven: aanstaande zondag 17 juni om 15 uur. Pas over een jaar, zomer 2019, zal het koor terugkomen, met een heel bijzonder programma, dat vooralsnog geheim gehouden wordt.

Zondag aanstaande zingt Plenum een dubbelkorige mis van de Oostenrijkse Joseph Rheinberger (1830-1901), een minder bekende componist die in zijn tijd vooral als uitmuntend compositieleraar alom geliefd en gerespecteerd werd. Zijn zesstemmige ‘Abendlied’ is één van de grote koorklassiekers geworden. Rheinbergers muziek is schatplichtig aan de oude meesters, maar zijn harmonieën zijn van een bedwelmende romantische schoonheid. De Cantus Missae die Plenum uitvoert schreef hij om aan de toenmalige paus, Leo XIII, te laten horen dat de Kerk, anders dan toen gedacht werd, vooral gediend zou zijn met hoogwaardige kunstmuziek. Het resultaat van die bewijsdrift is een ontroerende, en direct het hart aansprekende mis.

De veertig zangers van Plenum nemen hiermee, en met het overbekende Abendlied voor een jaartje afscheid. Mis deze opmaat voor een jaar Plenum-pauze niet. De toegang is als altijd gratis.