Uitgifte van kavels voor bedrijventerreinen fors gestegen

GRONINGEN - De economische groei in de regio Groningen-Assen is nu ook goed zichtbaar in de uitgifte van kavels voor bedrijventerreinen. Die is in 2017 met 21 ha fors gestegen.

Verdeeld over vijf gemeenten (Groningen, Leek, Assen, Tynaarlo en Bedum) was de totale kaveluitgifte 26,1 ha. De uitgifte komt voor een belangrijk deel voor rekening van een tweetal grote transacties in de gemeente Groningen: 13,1 ha op Roodehaan aan Sweco en 6,1 ha op Hoendiep Noord voor de bouw van een crematorium. Dit blijkt uit de bedrijventerreinenmonitor van Regio Groningen-Assen (RGA).

De uitgifte ligt voor het eerst sinds jaren boven de prognose van 12 ha gemiddeld per jaar (voor de periode 2011-2030). Sinds 2011 is de uitgifte in totaal 31 ha achtergebleven bij de in dat jaar berekende omvang. Joost van Keulen, wethouder van de gemeente Groningen en voorzitter van het EZ-overleg van de RGA, verwacht dat de achterstand die in de crisisjaren is opgelopen de komende jaren wordt ingelopen. "De markt is momenteel enorm in beweging. In de hele regio Groningen-Assen neemt de vraag naar bedrijfspanden en bedrijventerreinen toe. Meer bedrijvigheid betekent meer werkgelegenheid en dat is een gunstige ontwikkeling voor de hele regio."