Noordelijke delegatie bezoekt Rusland

GRONINGEN - Burgemeester Peter den Oudsten bezoekt tot en met vrijdag 15 juni Rusland.

De burgemeester is leider van een delegatie die bestaat uit de Groninger gedeputeerde Henk Staghouwer (Veeteelt, Landbouw, Internationalisering) en vertegenwoordigers van de Rijksuniversiteit Groningen, het Noordelijke bedrijfsleven en de Stedenband Groningen – Moermansk. De delegatie bezoekt eerst St. Petersburg en reist vervolgens door naar Moermansk. De Consul-Generaal en de plaatsvervangend Consul-Generaal – beiden gestationeerd in Petersburg – begeleiden het werkbezoek, zowel in Petersburg als Moermansk.

Programma

Het bezoek aan Rusland heeft een zeer inhoudelijk programma. In Petersburg bezoekt de delegatie de supermarktketen Lenta, het wereldberoemde Hermitage Museum en het innovatieve Street Art Museum dat met Nederlandse partners een aantal grote projecten organiseerde. In Moermansk ontmoet de delegatie de vertegenwoordigers van de Stedenband Groningen – Moermansk. Groningen en Moermansk onderhouden sinds 1989 een actieve en levendige Stedenband. Burgemeester Den Oudsten en gedeputeerde Staghouwer openen woensdagmorgen 13 juni een seminar dat gericht is op het uitwisselen van technische kennis over zuivelbereiding. Daarnaast staat een ontmoeting met de burgemeester van Moermansk, Dmitry Filippov, op het programma. Ook spreekt de delegatie over nieuwe vormen van energie, spreekt het met de maatschappelijke organisaties van Moermansk (waaronder de LGBT-organisatie Maximum) en ontmoet het de gouverneur van Moermansk, mevrouw Marina Kovtun.

Burgemeester Den Oudsten en gedeputeerde Staghouwer zullen op drie plekken kransen leggen. Eén van de monumenten betreft dat ter herinnering aan de omgekomen bemanning van de onderzeeboot de Kursk, die op 12 augustus 2000 tijdens een oefening met 118 personen in de Barentszee ten onder ging.

Ook bezoekt de delegatie onder leiding van burgemeester Peter den Oudsten het windmolenpark in Teriberka aan de kust van de Barentszee. Samen met professor Pieter Sauer gaat Peter den Oudsten donderdagmiddag 14 juni naar het gezamenlijke project van de Stedenband: het Moermansk Kinderziekenhuis. Op hetzelfde tijdstip geeft delegatielid professor Hans van Koningsbrugge een college aan de Universiteit van Moermansk. Burgemeester Peter den Oudsten sluit zijn bezoek aan Moermansk af met een radio-interview en een informele bijeenkomst met de vertegenwoordigers van de Stedenband Groningen – Moermansk.