Wim Masker column Buitenspel ‘Verheugen op WK’

Oranje doet weer eens niet mee en toch verheug ik me op het WK voetbal. Oranje doet weer eens niet mee? Pardon? Jazeker, slechts op tien van de 21 WK’s was het Nederlands elftal aanwezig. En dus elf keer niet. Oranje was vaak indrukwekkend goed op WK’s: drie keer tweede, eenmaal derde, eenmaal vierde. Maar veel vaker waren ‘we’ bijzonder matig of er domweg niet bij. Na het topjaar 1974 nu al voor de vierde keer niet.

We krijgen in Rusland veel mooie, creatieve spelers te zien. Spelers die een compacte verdediging met een geniale pass of dribbel kunnen openbreken. Het zijn er aanzienlijk meer dan in de barre jaren negentig of aan het begin van deze eeuw. Helaas beschikken lange niet alle deelnemende landen over meerdere spelers met extra kwaliteit. Dat garandeert bij voorbaat veel zouteloze wedstrijden. Van het EK 2016 sloeg ik daarom uit voorzorg meer dan de helft van de poulewedstrijden over. Dat beviel uitstekend. Ik zag daardoor weinig saaie potjes.

Acht landen wonnen ooit de wereldtitel. Van hen is alleen viervoudig kampioen Italië er niet bij. Van Brazilië, Argentinië, Spanje, titelhouder Duitsland en Frankrijk mogen we aantrekkelijk voetbal verwachten. Net als van België en Engeland. Ik ben ook nieuwsgierig naar de Noord-Afrikaanse landen en Iran. Voetballanden in opkomst.

We krijgen in Rusland veel oude bekenden te zien. Tientallen voetballers waren ooit voor korte of langere tijd in de eredivisie actief, veertien van hen zelfs nog afgelopen seizoen. En wat het WK een leuk Gronings tintje geeft: zes voormalige spelers van FC Groningen doen mee: Andreas Granqvist, Marcus Berg, Dusan Tadic, Filip Kostic, Luis Suarez en – voor Nigeria – Haarlemmer William Troost-Ekong.