16 Groninger overheden kopen samen lokale, duurzame energie

GRONINGEN - Dertien Groninger gemeenten, de provincie, de Veiligheidsregio en de Omgevingsdienst vieren vandaag dat zij gezamenlijk groene energie gaan inkopen bij Eneco en Energie VanOns, de lokale organisatie die energie verkoopt van de Groningse energiecoöperaties.

Alle energie voor de honderden publieke gebouwen, bruggen, sluizen en straatverlichting in de provincie wordt dan lokaal opgewekt. Zo blijft het geld in de regio. Samen is dit een stroomverbruik van circa 60 miljoen kWh per jaar, wat te vergelijken is met 17.000 huishoudens.

Op het Waagplein is vanmiddag een mysterieuze box 'opgeladen' door fietsende bestuurders. Nadat er genoeg energie was opgewekt viel de box, met enthousiaste schoolkinderen van basisschool De Ster uit Harkstede erin, open. De leerlingen nemen met hun school deel aan Energy Challenges en geven de bestuurders een pluim voor deze inkoop van duurzame energie.

Lokale energiebronnen

'Als Provincie Groningen geven we graag het goede voorbeeld door energie te besparen én duurzaam in te kopen. Als dat dan ook nog lokaal is, dan is het helemaal perfect', zegt Nienke Homan, gedeputeerde provincie Groningen. Ook wethouder Duurzaamheid Mattias Gijsbertsen is lovend: ‘Het bundelen van de energie inkoop biedt bijvoorbeeld Grunneger Power en kleinere coöperaties de kans te investeren in innovatie. Met duurzame energie door en voor onze provincie dragen we als overheden en marktpartijen samen op een mooie manier bij aan de energietransitie.’

Koploper

Groningen is met de afsluiting van dit langdurige energiecontract een van de koplopers in Nederland. Nijmegen en Den Haag gingen voor. De Groninger partijen stimuleren de energieleveranciers bovendien bij de bouw van nieuwe zonne- en windenergieparken werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.