Hart & Vaatcafé over hartkatheterisatie, dotteren en omleidingen

GRONINGEN - De Harteraad en de afdeling Cardiologie van het Martini Ziekenhuis organiseren donderdag 21 juni een Hart & Vaatcafé, met als thema hartkatheterisatie, dotteren en omleidingen.

Tijdens de bijeenkomst legt arts Leo Gerhards uit wat deze behandelingen inhouden. Ervaringsdeskundige Henk Drent vertelt zijn persoonlijke verhaal. Het Hart & Vaatcafé is, naast een informatieve bijeenkomst, ook een contactbijeenkomst voor hart- en vaatpatiënten, hun naasten en mantelzorgers. Deelname aan het Hart & Vaatcafé is gratis.

Hartkatheterisatie is als onderzoek de gouden standaard voor de meest voorkomende hartziekte: slagaderziekte (aderverkalking) in de kransslagaders. Bij een hartkatheterisatie kan de cardioloog zien of de klachten door vernauwingen van de kransslagaders komen. Daarnaast kan de arts diverse metingen uitvoeren. Dit helpt om een juiste diagnose te stellen. Soms is na een hartkatheterisatie een dotterbehandeling of omleiding nodig. Voor die operaties werkt het Martini Ziekenhuis samen met het UMCG. Voor de nazorg blijft de patiënt onder behandeling van de cardioloog in het Martini Ziekenhuis. Arts Cardiologie Leo Gerhards neemt bezoekers mee in zijn ruime ervaring en vertelt tijdens het Hart & Vaatcafé over deze behandelingen en de zorg in ons ziekenhuis.

Veel tijd voor vragen

Wendy de Valk, verpleegkundig specialist: ‘Het wordt weer een boeiende avond. Bent u nog maar net hartpatiënt of ondergaat u binnenkort een hartkatheterisatie, dotterbehandeling of omleiding? Dan is dit een waardevolle avond vol informatie. Net als bij ieder café, is er na de pauze ruim de tijd voor vragen uit het publiek. Daarnaast publiceren we deze vragen en antwoorden, samen met de presentatie van Leo Gerhards op de site van het Martini Ziekenhuis en de Harteraad.’

Hart & Vaatcafé

De Hart & Vaatcafés zijn bedoeld om hart- en vaatpatiënten en hun naasten met elkaar in contact te brengen en ervaringen en tips met elkaar te delen. Daarnaast is het vergroten van kennis een belangrijk aspect. Iedere bijeenkomst heeft een eigen thema. Bezoekers kunnen zelf meedenken over nieuwe thema’s. Wendy de Valk: ‘Patiënten vertellen ons dat ze de laagdrempeligheid van de bijeenkomsten erg waarderen, dat ze ruim de mogelijkheid krijgen tot het stellen van vragen en dat het hen en hun naasten veel duidelijkheid geeft over hun eigen ziektebeeld.’ Het volgende thema van het Hart & Vaatcafé is op 27 september: ‘eHealth en patiëntenparticipatie’. Het laatste Hart & Vaatcafé van dit jaar wordt in samenwerking met het Longpunt georganiseerd. Thema is op 29 november: ‘Benauwd, is het nu het hart of zijn het de longen?’

Belangstelling?

Aanmelden voor het Hart & Vaatcafé kan via: www.martiniziekenhuis.nl/vaatcafe.