Jaarmarkt Oosterpoort blijft bruisen

GRONINGEN - Een van de gezelligste straten van Groningen, de Meeuwerderweg, is zaterdag 16 juni weer het decor van de Jaarmarkt Oosterpoort. Een festiviteit voor alle Stadjers. En een reünie voor oud-Oosterpoorters.

Want als je in de Oosterpoort bent opgegroeid, blijf je altijd een Oosterpoorter en blijft de wijk trekken. “Op de jaarmarkt zie ik allemaal bekende gezichten van vroeger”, vertelt Rienk Weening, voorzitter van de winkeliersvereniging die de jaarmarkt organiseert. “Ook van mensen die al jaren ergens anders wonen.”

Op steenworpafstand van het huis waar hij opgroeide heeft hij sinds jaar en dag twee zaken: Keuken 3000 (waar hij boven woont) en de Hubo. En zijn buurmeisje van vroeger is nu zijn vrouw. Misschien mag je ze onderhand wel Mr. and Mrs. Oosterpoort noemen.

Ze kunnen zich oud-Oosterpoorter Max van den Berg nog herinneren uit de tijd dat hij nog Raspoetin werd genoemd. “Hij heeft ook wel meegedaan met de jaarlijkse wielerwedstrijd hier”, vertelt mevrouw Weening. “Toen had hij nog dat zwarte haar en een lange baard.”

Rienk Weening legt uit dat rondom die jaarlijkse wielerwedstrijd later een markt werd georganiseerd. Inmiddels behoort de wielerwedstijd tot het verleden, maar de jaarmarkt is al bijna een kwart eeuw een begrip. In de Oosterpoort en daarbuiten.

Er is een uitgebreide braderie en een rommelmarkt. Daarnaast klinkt er later in de middag livemuziek. Onder andere van een shantykoor - wat heel toepasselijk is omdat de Oosterpoort een oude schipperswijk is. Ook het Jazz Fanfare zal van zich laten horen, evenals Groninger zanger Koos Jansen.

En wees erop voorbereid dat het water je in de mond kan lopen door de meest uitnodigende voedselgeuren van de lekkere eetstandjes. Kortom, een feestje voor elke Stadjer. Of zoals Rienk Weening het bondig samenvat: “Het bruist.”

Jaarmarkt Oosterpoort: zaterdag 16 juni, van 10.00 tot 17.00 uur.