Geen landelijk vuurwerkverbod

Onderzoeksraad - Er komt geen landelijk vuurwerkverbod. Later vandaag maakt het kabinet dat bekend. Veel burgemeesters en ook de politie zouden liever zien dat er een landelijk verbod komt, maar daar kan de coalitie het niet eens over worden.

Nu mag elke gemeente een beperkt aantal vuurwerkvrije zones aanwijzen. Dat blijft zo. In de praktijk maken gemeenten daar amper gebruik van. Het is ingewikkeld te handhaven en lastig te bepalen wanneer een zone vuurwerkvrij moet zijn. Het kabinet wil wel met gemeenten overleggen over hoe dat de komende jaren beter kan.

De politievakbond is woedend en voelt zich niet gehoord. "Weer heeft de vuurwerklobby gewonnen", zegt Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond. De jaarwisseling is een risicovolle nacht voor politiemensen. "Het is een gigantisch probleem."

Jaarlijks zijn er honderden incidenten. "Politiemensen hebben te maken met een grote groep mensen die alcohol of drugs op heeft, en vuurwerk in de hand", zegt Struijs.

'Zuur'

Ook de politie zelf is niet blij dat er geen verbod komt. "Het is voor de politie wel een teleurstelling", zegt Ruud Verkuijlen, programmamanager 'geweld tegen politieambtenaren' bij de politie. "We hadden het liefst een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen gehad. Die worden elk jaar weer naar onze mensen gegooid of naar ze afgeschoten. Wij hadden ingezet op maatregelen tegen agressie en geweld en daar zien we nu heel weinig van terug. Dat dit eruit komt is zuur."

Volgens Verkuijlen hadden de agenten op straat ook het liefst een verbod gezien. "Zodat ze met Oud en Nieuw gewoon 's avonds op straat rustig hun werk kunnen doen, het feest houden wat het is. Voor ons is de jaarwisseling een hoog-risico-evenement met tienduizenden incidenten. Dat is geen feest."

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) adviseerde vorig jaar om een totaalverbod in te stellen op vuurwerk dat veel letsel kan veroorzaken, zoals rotjes en vuurpijlen. Volgens de raad is de "veiligheid in het geding" tijdens de jaarwisseling.

Het kabinet zou daar dit voorjaar op reageren, maar dat werd uitgesteld omdat de regeringspartijen het niet eens konden worden. Vooral de VVD ziet niets in een vuurwerkverbod, de ChristenUnie is er juist een warm voorstander van.

Het kabinet neemt volgens de bronnen alle andere aanbevelingen van de Onderzoeksraad over. Zo worden vuurwerkverkopers verplicht om gratis vuurwerkbrillen en aansteek-lonten te verstrekken. Ook moeten ze iedere klant verplicht voorlichting geven over het veilig afsteken van vuurwerk.

Toen de OVV het onderzoek instelde, beloofde toenmalig minister van Justitie Blok dat het kabinet het OVV-rapport serieus zou nemen. "Maar uiteindelijk verandert er helemaal niets", verzucht vakbondsleider Struijs.

De OVV wil nu niet reageren op het nieuws over vuurwerk. Een woordvoerder van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zegt te wachten op alle reacties van de verschillende partijen op hun advies, onder meer van het kabinet. "Pas over een paar maanden komen wij met een reactie, waarin staat wat wij vinden van wat er met onze aanbevelingen is gedaan."

Bron: ANP