Turkse aardbevingsexpert geïnstalleerd als lector Hanzehogeschool Groningen

GRONINGEN - Er is geen verschil tussen de aardbevingen in Groningen en aardbevingen elders. We moeten af van het idee dat de Groningse aardbevingen anders zijn.

Dat zegt aardbevingsexpert Ihsan Engin Bal. Op woensdag 6 juni werd hij officieel geïnstalleerd als lector van de Hanzehogeschool Groningen.

In zijn inaugurale rede vertelt Bal over de mythes en misvattingen rond de aardbevingsproblematiek in Groningen. De grootste misvatting is volgens hem het idee dat Groningse aardbevingen hier anders zijn dan elders. Het gevolg is volgens Bal dat er onnodig tijd, geld en energie is verspild. Professor Ihsan Engin Bal werkte lange tijd als wetenschapper in het vakgebied Earthquake Engineering aan de Technische Universiteit van Istanbul en adviseerde de gemeente Izmit, waar in 1999 een zware aardbeving was, over hoe (historische) gebouwen het best te beschermen zijn in geval van aardbevingen. In Groningen doet hij nu vergelijkbaar onderzoek. Bekijk hier een korte film over zijn werk.

Onderzoekshal BuildinG

Ihsan Engin Bal doet als lector Aardbevingsbestending Bouwen praktijkgericht onderzoek naar de relatie tussen de aardbevingen en de uitwerking op de Groningse grond en de consequenties die dat heeft op de gebouwde omgeving en de leefbaarheid in het gebied. Zijn ervaring ligt op het gebied van het beoordelen van aardbevingsschade en het verstevigen van structuren. In de onderzoekshal BuildinG heeft Bal een testomgeving, die hem in staat stelt om onderzoek te begeleiden naar bescherming van gebouwen. Voor dit onderzoek wordt bijvoorbeeld een triltafel ingezet. Daarop kunnen onderzoekers delen van huizen nabouwen en die onderzoeken met kunstmatige aardbevingen.

Lector Aardbevingsbestendig Bouwen

De uit Istanbul afkomstige professor Ihsan Engin Bal werkte als wetenschapper in het vakgebied Earthquake Engineering aan de Technische Universiteit van Istanbul en andere internationale instituten. Hij deed daarnaast werkervaring op als ingenieur in onder meer Griekenland, Turkije en Amerika, waar hij als aardbevingsexpert verantwoordelijk was voor verschillende versterkingsoperaties. Bal is als lector verbonden aan het Kenniscentrum NoorderRuimte waarin de Hanzehogeschool al het onderzoek naar de gebouwde omgeving heeft gebundeld. Hij adviseert onder meer het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de Provincie Groningen en de Nationaal Coördinator Groningen over het aardbevingsdossier vanuit deze functie.