Nieuw hotel aan Grote Markt

GRONINGEN - In hartje Groningen, aan de Grote Markt tussen Vindicat atque Polit en De Merckt, realiseert Rottinghuis’ Aannemingsbedrijf bv een hotel. Het hotel biedt uitzicht op de Grote Markt, de Nieuwe Markt dat achter het gebouw gerealiseerd wordt en het nieuwe Forum.

Dit hotel wordt in opdracht van VolkerWessels Vastgoed gerealiseerd en betreft een eigen ontwikkeling. De hotelketen WestCord neemt het hotel van VolkerWessels af. Stadjers hebben in het begin van de ontwikkeling inspraak gehad in het ontwerp. Deze keuze is gemaakt uit drie ontwerpen. De Zwarte Hond uit Groningen werkt het architectonisch ontwerp bouwkundig uit.

Het hotel heeft op de begane grond een Grand Café met terras, bar, lobby, bakkerij en keuken en biedt circa 120 kamers verdeeld over zes bouwlagen. Daarnaast is er een kelder met daarin de voorbereidingskeuken, sanitair, personeelsruimte en technische ruimten. De luchtbehandelingskasten bevinden zich op de vijfde en zesde verdieping. Bovenop het gebouw komt een dakterras.

Warmtepompen

Het gebouw krijgt geen gasaansluiting, de opwekking van warmte en kou voor verwarming, koeling en warm tapwater gebeurt door middel van warmtepompen. Het klimaat in de hotelkamers wordt middels een hybride VRF-systeem (Variable Refrigerant Flow) gerealiseerd. Dit systeem zorgt voor de verwarming en koeling.

In het ontwerp zijn diverse aardbevingsbestendige maatregelen genomen zoals een halve meter dikke prefab betonnen wanden die zorgen voor de stabiliteit van het gebouw tijdens aardbevingen. Daarnaast worden er op elke verdieping gewapende prefab metselwerk elementen aangebracht.

De voorbereidende werkzaamheden starten deze maand. Eind dit jaar kan dan met de bouw worden begonnen.