Groningen Geeft Energie: projecten op scholen

GRONINGEN - In het kader van 'Slim met energie op school' bezocht wethouder Mattias Gijsbertsen 5 juni de Brederschool in Groningen, die meedoet aan het project Energy Challenges.

Jongeren in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs voeren daarbij op hun eigen wijze campagne voor energiebesparing en duurzaamheid op hun school.

Binnen het programma Groningen Geeft Energie zijn de afgelopen jaren talloze energieprojecten gestart. In de maand juni brengt de gemeente een aantal daarvan breder voor het voetlicht.

Wethouder Duurzaamheid Mattias Gijsbertsen: "Door dit soort projecten maken leerlingen kennis met de wereld van duurzaamheid, energie en techniek. Willen we het bewustzijn vergroten en de noodzaak van het overschakelen op duurzame energie benadrukken, dan moeten we kinderen hierbij betrekken. Het is dan ook mooi om te zien dat de kinderen hun duurzame ideeën meenemen naar huis en naar hun eigen buurt. Daarmee zijn ze een voorbeeld voor de hele stad."

Energieteam ‘de Dynamo’s’

De Brederoschool in Groningen doet dit jaar voor de vijfde keer mee aan de Energy Challenges en heeft een speciaal energieteam, dat zichzelf 'de Dynamo's' noemt. Duurzaamheid is onderdeel van het curriculum van de school. De leerlingen vertelden aan de wethouder: "Wij hebben 128 zonnepanelen en geïsoleerde muren en daken. Ook is er een groen dak en nemen de kinderen geen verpakte koeken en plastic zakjes mee naar school." De ambassadeurs gaan een paar keer per jaar langs alle klassen om te vertellen hoe je energie kunt besparen en geen grondstoffen verspilt. Zoals een van de leerlingen opmerkt: "Hier krijgt alles een tweede leven."

'Next level'

Omdat de school al zo lang meedoet, is er al veel bedacht en gedaan. Directeur Marieke Venema vertelt: "Alles wat we zelf kunnen doen als school hebben we al grotendeels gedaan, maar we gaan nu proberen om - met hulp van Europese subsidie - de school ook daadwerkelijk energieneutraal te krijgen." Dat valt niet altijd mee, want alle nieuwe elektronisch 'gadgets' zoals digiborden vragen ook weer meer stroom!

Volgend jaar gaat de Brederoschool wellicht 'next level', omdat ze dan gaan meedoen aan een internationale competitie tussen scholen in Denemarken, België, Duitsland en Engeland. En misschien staan ze dan in 2020 wel weer als winnaars op het podium.