Column Wim Masker Buitenspel ‘Opmars slimme clubs’

In de top of subtop van de eredivisie tref je ze niet aan, maar diverse goedgeleide ‘kleine’ clubs zijn bezig aan een ware opmars. Waar grote en middelgrote clubs zoals FC Twente, Sparta, Roda JC, NEC, Go Ahead Eagles en Cambuur wegens wanbeleid naar de eerste divisie zijn verbannen, daar winnen slim geleide kleinere clubs in de eredivisie aan terrein.

In de jaren tachtig oordeelde toenmalig KNVB-bestuurder Henk Kesler dat Heracles Almelo geen bestaansrecht had. De tweede profclub van Twente speelde indertijd een anonieme rol in de eerste divisie en trok amper publiek. Anno 2018 is Heracles een stabiele eredivisiemiddenmoter die dankzij stabiel beleid topclubs en subtoppers geregeld laat struikelen.

Excelsior mag je gerust het lelijke eendje van de eredivisie noemen. Nog geen vijfduizend plaatsen telt het stadionnetje van de cultclub uit de Rotterdamse wijk Kralingen. En zelfs die zijn lang niet bij alle wedstrijden bezet. Toch handhaaft Excelsior zich al jaren in de eredivisie. Elk jaar probleemlozer lijkt het wel. Gevolg van het uitgekiende beleid van de tweehoofdige directie, gevormd door de hoogopgeleide oud-profs Wouter Gudde en Ferry de Haan.

VVV, met een nog lagere begroting dan Excelsior, wist zich afgelopen seizoen tegen alle sombere verwachtingen in moeiteloos te handhaven. Ook hier met dank aan doordacht transferbeleid. Excelsior en VVV raken smaakmakers kwijt, maar hun slimme beleidsmakers blijven en daardoor zijn ze komend seizoen allerminst gedoemd te degraderen. Excelsior, VVV en Heracles zijn hoopgevende voorbeelden voor andere clubs met een smalle beurs, zoals FC Emmen. Wie niet rijk is, moet slim zijn. En hopen dat de rijkeren minder slim blijven. Dat dan weer wel.