Jos Jansen op de Haar met In Stad: Buddys paradijsvogels

GRONINGEN - In het interviewprogramma Naked Lunch was afgelopen donderdag regisseur/beeldend kunstenaar Buddy Hermans te gast bij Rense Sinkgraven.

Voor interviewer Rense was het een makkie aangezien Buddy het ene na het andere verhaal uit het alternatieve, culturele stadsleven uit de voorbije decennia uit de mouw schudde. Dus als Rense vroeg waar de Jan Hekert Experience vandaan kwam dan vertelde Buddy dat die band ontstaan is in de kroeg van Jan Hekert aan de Reitemakersrijge. Buddy: “Daar kwamen allemaal kunstenaars bij elkaar. Je stond er met Herman Brood en Cuby aan de bar. Er kwamen dichters, en noem maar op. We bedachten dat het leuk zou zijn om in navolging van de Jimmy Hendrix Experience in Groningen de Jan Hekert Experience op te richten. Dat ging zo: iedereen stond met zijn instrument op het podium en ze speelden allemaal tegelijkertijd hun eigen nummer. En daar dansten dan allemaal naakte dames en Plopatou doorheen.”

Vorige week werd ook een rijk geïllustreerd boekje/magazine over stadstype Plopatou gepresenteerd, geschreven door Beno Hofman. De uitgave is voor een tientje verkrijgbaar bij boekhandel Godert Walter. In het slotwoord schrijft Beno: “Bij Plopatou was, zoals Buddy Hermans het noemt, alles ‘façade’. Hij had een (haast) dwangmatige neiging tot het verspreiden van onwaarheden en had, aldus Hermans ‘schijt aan alles’. Plopatous verschijning en activiteiten waren eind jaren zestig en begin jaren zeventig ongekend in Groningen, waardoor hij al snel een bekend stadstype werd. Zijn complexe karakter maakte echter dat hij, met name in de latere jaren van zijn leven, door velen werd gezien als een vervelende plaag.” Bij Veilinghuis Klinkhamer werd afgelopen week een foto van Plopatou, gemaakt door Sanne Sannes, verkocht voor 1950 euro. Kunstwerken gemaakt door Plopatou gingen voor lage prijzen van de hand. Veilingmeester Stephan Veenstra vond het jammer dat het Groninger Museum en het Scheepvaartmuseum geen werk van de bekende stadsfiguur aankochten. Veenstra noemde dat een gemiste kans. “Over een jaar of tien krijgen ze daar nog spijt van.” Lotte Veldstra en Jasper Huizinga hebben een film over Plopatou in voorbereiding. In die film krijgt Buddy Hermans een rol. Productie van de film is in handen van Frans Westra.

Beno Hofman staat deze zomer op Noorderzon met een voorstelling over Plopatou.