Wim Masker over de aanvalsopties van Danny Buijs

GRONINGEN - Danny Buijs wil volgend seizoen bij FC Groningen met één diepe spits spelen. Tegelijkertijd wil de nieuwe trainer voortborduren op het spel van de laatste maanden. Hoe valt dat te rijmen?

Onder Ernest Faber en Marcel Groninger speelde FC Groningen de laatste maanden min of meer 4-2-2-2: vier verdedigers, daarvoor twee controleurs (op het laatst Tom van de Looi en Ajdin Hrustic), twee aanvallende middenvelders in een vrije rol vanaf de flanken (op het laatst Ritsu Doan en Juninho Bacuna) en twee spitsen (Tom van Weert en Mimoun Mahi of Jesper Drost). Speelde Drost dan leek de speelwijze meer op 4-2-3-1 en was Tom van Weert de spits en Drost de schaduwspits. Begon de aanvalsopzet van de tegenstander bij de doelman, zetten Van Weert en Drost wel samen druk op het centrum van de tegenpartij.

Vast blok

Wanneer FC Groningen en Sergio Padt overeenstemming bereiken over een nieuw contract – en die kans is beslist aanwezig – heeft Buijs weinig omkijken naar de bezetting van de achterste linies. Met Padt als onbetwiste eerste doelman en daarvoor Deyovaisio Zeefuik, Mike te Wierik, Samir Memisevic en Django Warmerdam of Amir Absalsem staat de defensie al min of meer vast. Er is voorlopig ook geen enkele aanleiding om het controlerende/opbouwende middenveldduo Tom van de Looi en Ajdin Hrustic uit elkaar te halen. Voor de bezetting van de aanval heeft Buijs verscheidene mogelijkheden, die hem in staat stellen verschillende accenten te zetten. We zetten er een aantal op een rij.

Voortborduren

Wil Buijs serieus voortborduren op de speelwijze van Faber en Groninger dan kiest hij voor een zogenoemde diepe spits en een zwervende spits, met daarachter twee naar binnentrekkende buitenspelers, die ruimte maken voor opkomende backs. Als iedereen fit was kozen de trainers de laatste maanden voor Tom van Weert voorop en Mimoun Mahi als tweede spits of schaduwspits daaromheen. Ritsu Doan speelde vanaf rechts en Juninho Bacuna vanaf links of achter Van Weert. Jesper Drost was het eerste alternatief bij blessures of schorsingen.

Nieuwelingen

FC Groningen heeft twee aanvallers aan de selectie toegevoegd. Buijs neemt de leergierige Ahmad Mendes Moreira (23) mee van Kozakken Boys en van Ajax wordt Mateo Cassierra (21) gehuurd. De linksbenige Moreira is snel en heeft een goede traptechniek. Bij Kozakken Boys speelde hij zowel in het centrum als op de flanken. De vraag is of hij snel kan aanhaken op het hogere niveau. In de kampioenswedstrijd tegen Katwijk speelde Mendes niet goed, maar liet hij desondanks veelbelovende acties zien. Cassierra was in Jong Ajax de enige spits, maar de Colombiaan heeft ook de technische vaardigheden en dynamiek om achter of naast een andere spits te spelen.

Talloze varianten

Voor Buijs start vanaf zondag 24 juni een boeiende zoektocht naar wie in de aanval het best bij wie past. De komst van Cassierra kan zomaar een opsteker zijn voor Uriel Antuna, die met de even oude nieuweling in zijn eigen taal kan praten. Dat alleen al zal de jonge Mexicaan goed doen. Met Antuna, Cassierra en Mendes Moreira kan Buijs voor een razendsnelle, klassieke driemansaanval kiezen, met Doan daarachter. Met Van Weert en Cassierra als spitsenduo kan Buijs ook voor een tweespitsensysteem gaan. In die variant zou Mahi ook een belangrijke rol kunnen spelen - als hij blijft. De komst van twee jonge, dynamische en ambitieuze aanvallers geeft de selectie hoe dan ook een nieuwe impuls en de technische staf meer variatiemogelijkheden. Zolang het geraamte van het elftal vaststaat, is dat een goede zaak.

Wim Masker.