Reizen als kunst: lezing Esther Kokmeijer bij VRIJDAG

GRONINGEN - De uit Brantgum (Fr.) afkomstige Esther Kokmeijer trekt de hele wereld over. Ze bezocht 83 landen voor haar kunstprojecten en op 7 juni is ze even in Groningen.

Dan geeft de ontdekkingsreiziger en kunstenaar een lezing bij VRIJDAG, het huis van de amateurkunst voor Groningen. De lezing maakt deel uit van een serie over interdisciplinair werken binnen de kunst.

Door de eindeloze mogelijkheden hebben we vandaag de dag meer dan ooit de neiging om te reizen. Het maakt de wereld groter en kleiner op hetzelfde moment. Het werk van Kokmeijer, dat voornamelijk tijdens en door haar reizen ontstaat, is doordrongen van deze paradox. De reis zelf is daarbij vaak een belangrijk onderdeel.

Kokmeijer probeert de relatie tussen mens en natuur op poëtische wijze af te beelden en het onzichtbare zichtbaar te maken. Dit doet ze door verschillende kunstdisciplines met elkaar te combineren. Ze ontwikkelt haar reizen en werk de laatste jaren steeds duidelijker vanuit een overkoepelende, artistieke gedachtegang rondom de drie toestanden van water: vast, vloeibaar en damp, oftewel: ijs, water en wolken. Deze vormen het startpunt en soms ook letterlijk het materiaal voor haar werk.

Gemengd Bedrijf

De lezing is onderdeel van de serie Gemengd Bedrijf, waarbij vier interdisciplinaire kunstenaars vertellen over hun werk, werkwijze, referenties en inspiratiebronnen. Het is de laatste lezing van deze serie.

Organisator Wim Bosch: “De lezingenserie bij VRIJDAG gaat over interdisciplinair werken. We hebben vier interdisciplinaire kunstenaars uitgenodigd die komen vertellen over hun werk, werkwijze, referenties en inspiratiebronnen. Allen hebben uiteenlopende praktijken en visies, maar wat hen bindt is hun vrije manier van werken. Geen van allen heeft zich vastgeklonken aan één methode, omgeving of medium. Afhankelijk van het onderwerp en de omstandigheden kiezen zij hun gereedschappen en methodes.”

De lezing vindt op donderdag 7 juni plaats aan de Walstraat 34 in Groningen en start om 20.00 uur. De entree bedraagt 7,50 euro. Studenten en cursisten bij VRIJDAG betalen 5 euro. Aanmelden en meer informatie via bijvrijdag.nl/lezing.