Nieuwe expositie in GRID: ‘Capriolen in grafiek. De Ploeg 1918-1928.’

GRONINGEN - GRID Grafisch Museum Groningen besteedt vanaf 9 juni met de tentoonstelling ‘Capriolen in grafiek. De Ploeg 1918-1928’ aandacht aan het grafisch werk van de eerste generatie Ploegkunstenaars.

De expositie is onderdeel van de manifestatie 100 Jaar De Ploeg, waarmee in stad en provincie het honderdjarig bestaan van de kunstenaarsvereniging wordt gevierd. Grafiek wordt al lang beschouwd als een beeldbepalend onderdeel van de kunst van De Ploeg uit de hoogtijdagen, en terecht: de oeuvres van vrijwel alle Ploegleden bevatten een schat aan sprankelende, inventieve en krachtige prenten. De tentoonstelling ‘Capriolen in grafiek. De Ploeg 1918-1928’ presenteert daarvan een ruime selectie: hoogtepunten die op een expositie gewijd aan dit onderwerp niet mogen ontbreken naast onbekende werken die de grafische technieken en de kunstenaars in een nieuw licht plaatsen. De tentoonstelling vormt hiermee een waardevolle aanvulling op de overzichtstentoonstelling ‘Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928’ in het Groninger Museum. In totaal worden zo’n zeventig etsen, lithografieën, hout- en linoleumsneden getoond van Jan Wiegers, Johan Dijkstra, Jan G. Jordens, Jan Altink, Alida Pott, George Martens, Jan van der Zee, Wobbe Alkema, Ekke Kleima, Johan Faber, Henk Melgers en H.N. Werkman. Het is allemaal vijf maanden lang te zien en te beleven in GRID.

Realisatie en samenwerking

De tentoonstelling kwam tot stand dankzij de medewerking van het Groninger Museum, de Stichting Johan Dijkstra, Stichting De Ploeg, Het Hogeland College Warffum en particuliere bruikleengevers en dankzij de samenwerking met Stichting 100 jaar De Ploeg.

De tentoonstellling loopt tot en met 4 november.