Sarina Boskamp uit Groningen wint prijs Kinderen & Poëzie

GRONINGEN - Tijdens het Boekids Festival op 3 juni in Den Haag vond de prijsuitreiking van Kinderen & Poëzie plaats.

De prijsuitreiking vormde de afsluiting van de landelijke dichtwedstrijd Kinderen & Poëzie die het Poëziepaleis jaarlijks organiseert voor leerlingen uit het basisonderwijs. Ook dit jaar stuurden duizenden kinderen hun zelfgeschreven gedichten in. De vakjury, die bestond uit dichters Hans Hagen, Kate Schlingemann, Jelmer Soes, Thomas de Veen en Linda Vogelesang, heeft uit alle inzendingen de honderd beste gedichten gekozen.

De prijsuitreiking werd gepresenteerd door Pjotr van Lenteren. Er was een optreden van Dichter. Tijdens de uitreiking werd de nieuwe dichtbundel gepresenteerd, getiteld Pak de dief, hij steelt mijn letters, met daarin de honderd mooiste gedichten van 2017/2018. Natuurlijk werden tijdens dit programma ook de twee hoofdprijswinnaars bekend gemaakt. Zij kregen een filmpje en poster van hun gedicht, gemaakt door studenten van Academie Minerva in Groningen, en een gepersonaliseerde zitzak met hun gedicht en naam erop. Daarnaast had de vakjury vier eervolle vermeldingen uitgekozen. Die dichters ontvingen ook een poster met daarop hun gedicht en een toepasselijke illustratie.

De hoofdprijswinnaar van Kinderen & Poëzie 2017-2018 in de middenbouw (groep 3,4,5) is Wander van Ruyven uit Amsterdam met zijn gedicht Bliksem en onweer. In de bovenbouw (groep 6,7,8) ging Nadine Nijstad uit Meppel er met de hoofdprijs vandoor met haar gedicht Angkor. De 4 eervolle vermeldingen waren bestemd voor Eva Thijs uit Amsterdam en Madhu Huijsmans uit Wouw (middenbouw) en voor Lente van den Bosch uit Schiedam en Michiel van der Vorm uit Vlist (bovenbouw).

Er was dit jaar ook weer een kinderjury, bestaande uit 14 leerlingen van basisschool ’t Joppe in Nieuw-Vennep. Ook zij hebben 1 hoofdprijswinnaar uitgekozen, namelijk Sarina Boskamp uit Groningen met haar gedicht ‘Een rotweek’. Sarina ontving ook een poster met haar gedicht. Alle honderd winnaars gingen aan het eind van de prijsuitreiking naar huis met een goodiebag vol poëtische prijzen, waaronder de nieuwe bundel en een pepermuntdoosje met daarop het gedicht ‘Sorry’ van Eva Thijs.

De bundel Pak de dief, hij steelt mijn letters 2017-2018 is te koop in de webshop van het Poëziepaleis en in de boekhandels voor € 13,-.

Het Poëziepaleis initieert en organiseert poëzie-activiteiten voor kinderen en jongeren zoals de dichtwedstrijden Kinderen en Poëzie, Doe Maar Dicht Maar en Dichter bij 4 mei en de nieuwe projecten Jonge Dichter des Vaderlands en de Kinderdichter.