Groningse Nieuwe #77: De Stemmen van Vincent

GRONINGEN - Groningse Nieuwe beleeft op zondagmiddag 10 juni haar 77-ste editie in het Groninger Forum met de Groningse première van de film ‘Stemmen van Vincent’, een portret van Vincent Swierstra gemaakt door regisseur Maarten Kal.

In de film krijgen we een kijkje in het leven van Vincent Swierstra: hij hoort stemmen en heeft psychoses doorgemaakt. Hij wil stoppen met zijn antipsychotica, omdat hij veel last heeft van bijwerkingen. Zo begint de zoektocht van Vincent naar wat de stemmen in zijn hoofd betekenen en waar ze vandaan komen. In deze zoektocht speelt zijn bijzondere snaarinstrument, de sarangi, ook een belangrijke rol. Tevens schreef hij over zijn eerste psychose-ervaring een roman, ‘De Magiër, Memoires van een Dwaas’.

De filmmiddag wordt georganiseerd door Groninger Forum en Groninger Videolandschap en vangt aan om 17.00 uur. Iris Sommer, hoogleraar psychiatrie aan de RUG en expert op het gebied van stemmen horen, zal de film inleiden. Na afloop van de vertoning vindt aansluitend bij brouwerij Martinus een HAMMLET-Café plaats met interessante sprekers over omgang met antipsychotische medicijnen.

De entree bedraagt 2.50 euro en kaarten kunnen worden gekocht op www.groningerforum.nl en aan de kassa van het Hereplein.

Extra informatie:

Vincent Swierstra kreeg in het tweede jaar van zijn studie Culturele Antropologie een zware psychose. Hij maakte uiteindelijk zijn studie af en schreef er daarna een boek over. De Magiër, Memoires van een Dwaas beschrijft hoe hij langzaam waanzinnig werd en uiteindelijk dacht dat hij de messias was. Ook stortte hij zich op het bespelen van de sarangi en meerdere trips naar India om in de leer te gaan bij een beroemde sarangispeler, Dhruba Ghosh. Met de film en het boek wil hij graag schizofrenie, psychoses, en stemmen horen uit de taboesfeer halen door mensen te inspireren om er op een andere, spirituelere manier naar te laten kijken.