Symposium over gras: ‘Groen, wat je allemaal wel met gras kunt doen!’

GRONINGEN - In de schuur van Natuurmonumenten De Onlanderij in Eelderwolde is woensdagmiddag 13 juni een symposium over gras.

Een actueel thema: door de klimaatveranderingen groeit het gras sneller en over een langere periode, met als logisch gevolg meer maaisels. Het opslaan van gemaaid gras kost de overheid, waterschappen en natuurorganisaties veel geld.

De meest voor de hand liggende oplossingen om het gemaaide gras te verwerken zijn composteren en vergisten. Het nadeel hiervan is dat het weinig oplevert. Welke innovaties zijn er om die tonnen grasmaaisels effectiever te verwaarden? Welke sappen, vezels, suikers en eiwitten kun je bijvoorbeeld uit gras halen en gebruiken als hernieuwbare grondstof en halffabricaten?

Diverse deskundigen hebben zich gemeld om te spreken tijdens het symposium: emeritus-hoogleraar Johan Sanders (Wageningen Universiteit en Grassa), Edwin Hamoen (NewFoss), Jacob de Bruin (Natuurmonumenten), Johan Kazemier en Maarten van den Nieuwenhof (Donkergroen), Frank van Hedel (Staatsbosbeheer) en Jan Pels (TNO). Ook is er het zogenaamde marktplein, waar organisaties en ondernemers zichzelf presenteren. Dit zijn bijvoorbeeld ondernemers die grasmaaisel als grondstof gebruiken voor cementgebonden producten (beton) of hooibriketten maken met behulp van zonne-energie.

Aan het symposium is een studentenwedstrijd verbonden. Studenten van mbo, hbo en wo moeten een vernieuwende en baanbrekende onderzoeksvraag bedenken rondom het thema ‘grasverwaarding’. De jury maakt tijdens het symposium de winnaar bekend, die de prijs meteen mee naar huis krijgt: een fiets van Refidé Bikes te Groningen.

Het symposium vindt plaats op woensdag 13 juni van 17:30 tot 22:00 uur en is een initiatief van het Kenniscentrum Biobased Economy van de Hanzehogeschool Groningen. De organisatie ligt ook in handen van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Er zijn nog enkele plaatsen voor belangstellenden beschikbaar. Aanmelden kan via biobasedeconomy@org.hanze.nl. De deadline hiervoor is 6 juni.